Külföld

Görögország három szigeten hoz létre hotspotokat október végéig

Merkel állandó menekültelosztási rendszert dolgozna ki

Három uniós üzemeltetésű menedékkérő-regisztrációs központot (hotspotot) hoz létre Görögország október végéig a menekülthullám első vonalába eső, égei-tengeri Leszbosz, Kósz és Lérosz szigetén .A menekültek tagállamok közötti méltányos elosztására szolgáló állandó rendszer kidolgozását sürgeti az unión belül a német kancellár. Angela Merkel szerint ugyanakkor az is fontos, hogy az EU együttműködjön az Egyesült Államokkal, Oroszországgal valamint a Közel-Kelettel. A Csalagútnál ismét meghalt egy migráns.

Az európai uniós vezetők szerdai brüsszeli csúcstalálkozójukon ragaszkodtak ahhoz, hogy sürgősséggel hozzanak létre ilyen szervezeteket az EU külső határán, Görögországban és Olaszországban, hogy tartósan ellenőrzés alatt tarthassák a menekültáradatot. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke november végét nevezte meg a hotspotok létrehozása végső határidejének.

 A görög hatóságok komoly erőfeszítéseket tesznek, hogy ezek a központok októberben megnyíljanak - mondta Alekszandrosz Arvanitidisz, a szolgálat vezetője.   Az első ilyen központot várhatóan rövidesen megnyitják Leszboszon, ahová idén nyár óta a Görögországba tartó migránsok mintegy fele érkezett - közölte a szolgálat. Gyakorlatilag egyébként a központ augusztus vége óta már részlegesen működik, azaz digitális ujjlenyomatot vesznek az újonnan érkezőktől. A két másik központ a tervek szerint Kósz szigetén, a második legnagyobb görög belépési helyszínen,  valamint a közeli Lérosz szigetén nyílik meg.  

Az EU eredetileg azt szerette volna, ha Pireuszban, Athén kikötőjében nyitnak ilyen hotspotot, de tekintettel a Törökországgal szemben fekvő szigetek sokaságára, ahonnan számos menedékkérő és migráns érkezik, Görögország elérte, hogy decentralizálják a tervet - közölte a bevándorlási minisztérium. Pireuszban egyébként mégis lesz egy "főhadiszállás", azzal a feladattal, hogy koordinálja az egész folyamatot.

Merkel: Az okokat kell megszüntetni

Nem csak eseti jellegű menekültelosztási rendszerre van szükség az Európai Unión belül – jelentette ki Angela Merkel a német törvényhozás alsóházában (Bundestag). A kancellár szerint elsődleges teendő a menekültválság kezelésében a válságot kiváltó ok megszüntetése, ezt követi a fontossági sorrendben az EU külső határainak védelme.

Merkel hangsúlyozta: nemzeti, európai és globális kihívásról van szó egyszerre, éppen ezért nagyon fontos, hogy az EU együttműködjön Oroszországgal, az Egyesült Államokkal és a Közel-Kelettel is. Szintén kulcsfontosságú a kooperáció Törökországgal, pláne az EU külső határainak védelmében. Sajtóértesülések szerint az uniós csúcs után Brüsszelben a kancellár a menekültválság egyik mozgatórugójaként a szíriai polgárháborút nevezte meg, hozzátéve, hogy a helyzet orvoslásához Bassár el-Aszad szíriai elnökkel is tárgyalni kell.

Német konzervatívok bírálták Ausztriát

Bajor sajtójelentések szerint nem lehet tudni pontosan, hogy mennyi határsértő, illegális bevándorló, menedékkérő, menekült érkezik Németországba Ausztriából. Felmerült az is, hogy a határellenőrzésért felelős szövetségi rendőrség „kozmetikázza” az adatokat. A szövetségi rendőrség az egyik nap 11 ezer, a másik nap csak 2,300 emberről beszélt. Az első adatot ismertető munkatársról pedig kiderült, hogy megbetegedett.

A bajor konzervatív CSU több vezető politikusa is bírálta az osztrákok menekültügyi tevékenységét. Arra panaszkodtak, hogy Ausztriából ellenőrizetlenül áramlanak a bajorokhoz a migránsok a kisebb határátkelőknél és a zöldhatáron, mivel az utóbbi két hétben (nem egyeztetett módon) buszokkal szállítják az osztrákok a német határhoz a bevándorlókat.

A „Faymann utazási iroda” tevékenységét be kell szüntetni – fogalmazott Andreas Scheurer, a CSU főtitkára.

Joachim Herrmann bajor belügyminiszter felhívta rá a figyelmet, hogy az osztrákok sokáig azt tapasztalhatták, hogy mindenkit beengednek Németországba, mostanra viszont már a németek is látják, hogy ez így nem mehet tovább. Hozzátette: csak akkor lehet rendezett körülményeket teremteni a határokon, ha mindezen kérdésekben egységes magatartást tanúsít Magyarország, Ausztria és Németország. Arra a kérdésre, mikor állhat helyre a vasúti közlekedés rendje az osztrák-bajor határ térségében, azt mondta, hogy ezt majd kétoldalú, belső egyeztetéseken tisztázzák. Joachim Herrmann kiemelte: az osztrák félnek gondoskodnia kell arról, hogy a menetrend szerint közlekedő járatokon ne utazzanak menekültek, és olyan rendszert kell kialakítani, hogy "ne először a német határon kelljen összegyűjteni" mindenkit.

Varsó frontországnak minősíttetné Lengyelországot

A migrációt érintő uniós tárgyalások során Varsó egyik fő célja, hogy az országot frontországgá minősíttesse. Rafal Trzaskowski az európai uniós ügyekért felelős külügyi államtitkár lengyel szempontból fontos feltételek közül a határvédelmet, a menekültek és a gazdasági bevándorlók megkülönböztetését emelte ki, valamint azt, hogy Lengyelország „a frontország külön státusáért harcolhasson”. A V4-ek közösen megfogalmazott állásfoglalásai és feltételei közül Trzaskowski a hatásos határvédelmet, az úgynevezett biztonságos országok listájának sürgős összeállítását, valamint a migránsok visszaküldésére irányuló „hatékonyabb politika” bevezetését emelte ki.

Marad a tábor a románoknál

A román kijelentették: nem bontják le a gyakorlat miatt a román-szerb határra épített sátortáborokat a gyakorlat után sem, hátha azokra szükség lesz, ha a migránsok Románián keresztül próbálnának eljutni Nyugat-Európába. A román csendőrség és határrendészet az elmúlt napokban mind a kunszőlősi, mind pedig a temesmórai (Moravita) sátortábort kibővítette és felszerelte, csütörtökön pedig mindkét táborban a bevándorlók regisztrálását gyakorolták.

Ismét halálos áldozat Calais-nál

Kiskorú fiú halt meg a Nagy-Britanniát Franciaországgal összekötő csatornaalagútban. Tehervonat ütötte el a fiút, miközben megpróbált Angliába jutni. Június 26-a óta ez volt a tizenegyedik alkalom, hogy egy menekült halálos kimenetelű balesetet szenvedett.

A baleset nincs hatással a vonatközlekedésre – közölte a csatornát üzemeltető cég, az Eurotonnel szóvivője.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom