Külföld

Alapjogokért Központ: Az ENSZ migrációs csomagja erőltetett politikai nyilatkozat

„A dokumentum alapvető jogként, sőt a jólét forrásaként kezeli a migrációt”

Az ENSZ migrációs csomagja egy erőltetett politikai nyilatkozat, csak a migráció pozitív oldalát mutatja be, ami csak egyes korszakokban és egyes országokban volt igaz - jelentette ki az Alapjogokért Központ vezető elemzője az M1 aktuális csatorna keddi műsorában.

 Hozzátette ugyanakkor, hogy az 1960-80-as években jónak vélt integrációjáról is kiderült, hogy nem volt sikeres - tette hozzá.

Pócza István szerint az ENSZ-csomag olyan "puha jogalkotás", ami hivatkozási alap lehet a nemzetközi bíróságok számára, így 5-10 év múlva kötelező joganyaggá válhat.

Felidézte: a dokumentum alapvető jogként, sőt a jólét forrásaként kezeli a migrációt.

Bár az illegális migrációt valóban problémaként határozza meg, ám úgy fogalmaz, hogy azt legálissá kell tenni és az érintett államoknak meg kell teremteni az ehhez szükséges kereteket - mondta az elemző.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom