Külföld

Zeman: A V4 oszthatatlan egységet kell képezzen az EU-n belül

A cseh elnök ezt mindenekelőtt a migrációs válságra vonatkoztatta

A visegrádi csoport (V4) a közös érdekeket képviselő oszthatatlan egységet kell, hogy képezzen az Európai Unióban - hangsúlyozta Milos Zeman cseh elnök csütörtökön Varsóban, a lengyel elnökkel Andrzej Dudával közösen tartott sajtóértekezleten.

Zeman szerda este érkezett háromnapos hivatalos lengyelországi látogatásra. Ez januári újbóli megválasztását követő második külföldi útja, Szlovákia után. A két államfő tárgyalásait követő sajtókonferencián a cseh elnök közölte: Dudával többek között "a V4-en belüli nézetazonosság szétbomlasztását célzó próbálkozásokról" tárgyaltak. 

Szerinte a V4-re "megpróbálják rákényszeríteni az Európai Bizottság (EB) bizonyos nézeteit", amelyek "sértik a szuverén döntéshozatal elvét". A tagállami szuverenitás melletti kiállás Zeman szerint "természetesen egyáltalán nem egyenlő az Európai Unió eszméjének tagadásával", csupán azt jelenti, hogy Lengyelországnak, Csehországnak, Magyarországnak és Szlovákiának oszthatatlan egységet kell képeznie az EU-n belül, amely egység képes lesz a közös érdekek érvényesítésére. 

A cseh elnök ezt mindenekelőtt a migrációs válságra vonatkoztatta. A készülő Dublin IV.  menekültügyi egyezmény kapcsán Zeman reményét fejezte ki, hogy amennyiben ez lehetővé tenné a menekültek kötelező áthelyezését, az Európai Tanácsban nem lesz meg a jóváhagyáshoz szükséges konszenzus. A V4-en belüli összetartás fontosságát hangsúlyozta Andrzej Duda is, azzal érvelve, hogy a visegrádi tagországok csak így tölthetnek be számottevő szerepet az EU-ban.

A szoros visegrádi együttműködés fontosságát hangsúlyozta a két államfő a 2020 utáni uniós költségvetési keret kapcsán is. Duda fontosnak mondta, hogy a közép-európai térség második világháború utáni történetére való tekintettel továbbra is "minél nagyobb mértékben" folytatódjék az uniós kohéziós politika. Milos Zeman a lengyel fővárosban csütörtökön Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel, az alsó- és felsőházi parlamenti elnökökkel is tárgyal, pénteken pedig - mint a csütörtöki sajtóértekezleten maga bejelentette - a bialowiezai őserdőbe látogat. 

Zeman szerint ez annak a szolidaritásnak a jele, amelyet ő Lengyelországgal vállal a szuverén nemzeti döntéshozatal kapcsán. Lengyelországot az elmúlt hónapokban az Európai Bizottság többször bírálta a Bialowiezában végzett faritkítás miatt. Varsó április közepén bejelentette: alkalmazkodik az Európai Bíróságnak a faritkítást tiltó ítéletéhez.