Külföld

Washington fegyverembargót javasol Dél-Szudán ellen

Moszkva ellenzi a döntést az ENSZ BT-ben

Az Egyesült Államok fegyverembargót javasol Dél-Szudán ellen, és erről szóló határozattervezetet akar az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé terjeszteni, de Oroszország határozottan ellenzi.

A BT csütörtöki ülésén Adama Dieng, a népirtások megelőzésében illetékes ENSZ-megbízott - aki egy hetet töltött Dél-Szudánban - gyors cselekvésre szólította fel az ENSZ-testületet, különben az etnikai gyűlölet szerinte népirtásba torkollhat az afrikai országban.

Samantha Power, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete bejelentette, hogy az elkövetkező napokban fegyverembargóról és a dél-szudáni vezetők elleni szankciók bevezetéséről szóló határozattervezetet fog köröztetni a testületben. Azt firtatta, milyen érzés lesz a BT-tagországoknak, ha mégis bekövetkezik, amitől Adama Dieng tart?

Pjotr Iljicsev, Oroszország helyettes ENSZ-nagykövete azonban közölte, hogy országa nem támogatja a fegyverembargó bevezetését, mert ezzel aligha rendeződne a konfliktus. A "felelőtlenség csúcsa" lenne szerinte, ha büntetőintézkedéssel sújtanák a dél-szudáni vezetőket, ez ugyanis elmérgesítené a viszonyt az ENSZ és Dél-Szudán között, ahova békemissziót vezényelt a világszervezet. Az orosz diplomata felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Unió már bevezetett fegyverembargót Dél-Szudán ellen, ENSZ-szakértők ugyanakkor azt mondják, hogy az európai országokban szervezett csempészhálózat működik, amely fegyvereket szállít a háború sújtotta afrikai országba. Iljicsev feltette a kérdést, hogy amennyiben az uniós fegyverembargó nem működik, mi a biztosíték arra, hogy az ENSZ-szankció működőképes lesz.

Az eltérő etnikai csoporthoz tartozó Salva Kiir dél-szudáni elnök és Riek Machar volt alelnök, későbbi lázadóvezér között 2013 decemberében elmérgesedett a viszály, és polgárháború tört ki a 2011 óta független afrikai országban. Az államfő a dinka, a volt alelnök pedig a nuer népcsoport tagja.

A mészárlás és az éhínség miatt tízezrek haltak meg, két és fél millióan váltak földönfutóvá. Bár 2015 augusztusában békemegállapodást írtak alá a szemben álló felek, az egyezmény nem vetett véget a fegyveres viszálynak, a harcok újra fellángoltak júliusban, az ország függetlenné válásának ötéves évfordulóján, és néhány nap alatt százak vesztették életüket. Az elmúlt hetekben ismét összecsaptak fegyveres csoportok a hadsereggel. A fővárosba, Jubába vezényelt 14 "kéksisakos" nem tudta megvédeni a civileket az erőszaktól.