Külföld

Washington csak a teljes nukleáris leszerelés után enyhít a Phenjan elleni szankciókon

Pompeo cáfolta, hogy Donald Trump és Kim Dzsong Un a két ország közötti megbékélés lépéseinek fokozatos és egyidejű végrehajtásában állapodott meg

Addig nem enyhítik az Észak-Korea elleni büntetőintézkedéseket, amíg Phenjan teljesen le nem szereli atomfegyvereit - jelentette ki Mike Pompeo amerikai külügyminiszter csütörtökön Szöulban, dél-koreai és japán kollégáját tájékoztatva az amerikai elnök és az észak-koreai vezető minapi szingapúri csúcstalálkozójáról.

Pompeo cáfolta az észak-koreai hivatalos média azon állítását, amely szerint Donald Trump és Kim Dzsong Un a két ország közötti megbékélés lépéseinek fokozatos és egyidejű végrehajtásában állapodott meg. Ezt a phenjani állítást úgy értelmezték azóta, hogy Washington engedményt ad minden észak-koreai lépésre, pedig az Egyesült Államok mindig ragaszkodott ahhoz, hogy Észak-Koreának előbb teljesen, ellenőrizhetően és visszafordíthatatlanul le kell szerelnie atomfegyvereit - magyarázta az amerikai külügyminiszter. Trump elnök egyértelműen elmondta ezt Kim Dzsong Unnak - tette hozzá.

Pompeo szerint az amerikai elnök "teljesen komolyan" jelentette azt ki egy Twitter-üzenetében, miután Szingapúrból hazaérkezett, hogy Észak-Korea többé nem jelent nukleáris fenyegetést.

"Mindenki sokkal nagyobb biztonságban érezheti magát most, mint amikor átvettem a hivatalomat. Obama elnök azt mondta, hogy Észak-Korea a legnagyobb és legveszélyesebb problémánk. Már nem az, aludjanak jól éjszaka!" - írta Trump akkor.

Pompeo Mun Dzse In dél-koreai elnökkel is találkozott csütörtökön Szöulban, mielőtt hármas találkozóra ült össze Kang Kjung Vha dél-koreai és Kono Taro japán külügyminiszterrel. Mun Dzse In nagy sikerként értékelte a szingapúri csúcstalálkozót, bár hozzátette, hogy "nagyon ellentmondásosan értelmezhetők az eredményei".

Ezzel feltehetőleg arra utalt, hogy Trump tett egy olyan ígéretet Kim Dzsong Unnak, hogy addig nem lesz amerikai-dél-koreai közös hadgyakorlat, amíg tartanak az amerikai-észak-koreai tárgyalások - írta az AP hírügynökség.

Pompeo Szöulból Pekingbe érkezett, ahol Vang Ji kínai külügyminiszterrel találkozott. Az amerikai külügyi tárca vezetője megköszönte Kína közreműködését a csúcstalálkozó létrejöttének előmozdításában, ugyanakkor arra figyelmeztetett: még sok munka maradt, hiszen továbbra is fennáll annak a kockázata, hogy mégsem jön létre a béke a Koreai-félszigeten. 

A miniszter kiemelte: Kína, Japán és Dél-Korea egyaránt elismerte, hogy fordulatot értek el a Koreai-félsziget ügyében, ugyanakkor mind a három ország egyetértett azzal, hogy a szankciók érvényben maradjanak a teljes atommentesítés megvalósulásáig.

Az amerikai külügyminisztérium később azt közölte, hogy Pompeo biztosította Hszi Csin-ping kínai elnököt Észak-Korea "teljes, ellenőrizhető és visszafordíthatatlan atommentesítéséről". Kijelentette, hogy "tartós, stabil és békés rezsimet" szeretne látni Észak-Koreában.

Hszi ígéretet tett arra, hogy Kína pozitív, konstruktív szerepet fog játszani a Koreai-félsziget válságának politikai rendezésében. 

A kínai elnök emellett sürgette Washingtont, hogy "bölcs döntést" hozzon a Kínával fennálló kereskedelmi vitával kapcsolatban, mert Peking készen áll megfelelő válaszlépéseket tenni, amennyiben Trump a konfrontáció útjára lépne. 

Az amerkai elnök vámtarifákat vetett ki kínai árukra az ázsiai országgal szemben fennálló amerikai kereskedelmi deficit miatt. Trump múlt pénteken hozza nyilvánosságra a tarifákkal sújtott áruk listájának felülvizsgált változatát, mely értesülések szerint a lista valamivel rövidebb lesz, miközben egyes árukat levettek róla, másokat pedig - főként technológiai cikkeket - feltettek rá. 

Vang Ji közölte, hogy az Egyesült Államoknak két lehetősége van. Az első: együttműködés és kölcsönös haszon. A második: konfrontáció és kölcsönös veszteség. "Kína az első lehetőséget választja" - húzta alá, hozzátéve, hogy Peking "természetesen" felkészült a második lehetőségre.

Az amerikai tárcavezető emellett szóba hozta a Dél-kínai-tengeren folyó kínai katonai tevékenységet, melyet a tengeren Pekinghez hasonlóan területi követeléssel bíró térségbeli országok aggódva követnek nyomon. Pompeo nehezményezte a katonai támaszpontok létesítését a tengeren fekvő, vitatott hovatartozású szigeteken, mivel ez fokozza a térségben a feszültséget, akadályozza a szabad kereskedelmet, és aláássa a térség stabilitását - közölte az amerikai külügyminisztérium.

Peking a Dél-kínai-tenger szinte teljes egészét sajátjának tartja, és felségterületeként kezel több, a közelmúltban mesterségesen létrehozott, kikötőkkel és kifutópályákkal felszerelt földdarabot a tengeren. Amerikai sajtóértesülések szerint Kína hajó elleni robotrepülőgépeket és föld-levegő rakétákat telepített Kína a Dél-kínai-tengeren található három helyőrségére áprilisban.

A japán kormányfő már szeptemberben találkozna Kimmel

Abe Sindzó japán miniszterelnök már szeptemberben találkozni szeretne Kim Dzsong Unnal, miután utóbbi kifejezte készségét erre a keddi szingapúri csúcstalálkozón - jelentette csütörtökön a japán média meg nem nevezett kormányzati forrásokra hivatkozva.

Abe és Kim az orosz távol-keleti Vlagyivosztokban találkozhatna az évenkénti gazdasági fórumon, amelyre Kimet meghívta Vlagyimir Putyin orosz elnök. Kim Dzsong Un a szingapúri találkozón azt mondta: "van lehetőség arra, hogy találkozzon Abe Sindzóval" - mondták a japán kormányforrások.

Ha létrejönne, akkor 2004 óta ez volna az első találkozó észak-koreai vezető és japán miniszterelnök között, és Tokió elsősorban az Észak-Korea által a 70-es, 80-as években elrabolt japánok ügyét szeretné a megoldás felé vinni.

A japán kormányzati források szerint Trump elnök Szingapúrban ismertette Kim Dzsong Unnal japán azon álláspontját, hogy csak azután segít Észak-Koreának gazdaságilag, ha a fő kérdések - az észak-koreai atom- és rakétaprogram felszámolása és az elrabolt japánok ügye - megoldódik. Kim Dzsong Un nem ismételte meg Trumpnak azt az eddig mindig hangoztatott phenjani álláspontot, hogy az elrabolt japánok ügye már megoldódott - tette hozzá a forrás.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom