Külföld

Washington: Szíriai területen érte találat az orosz gépet

Lavrov: Előre eltervezett provokációnak tűnik a gép lelövése

A kedden lelőtt orosz gép navigátora életben van, szíriai és orosz katonák közös mentőakció során szabadították ki - közölte az orosz nagykövet. Vlagyimir Putyin elrendelte, hogy Sz-300-as rakétavédelmi rendszereket telepítsenek a szíriai Latakia tartományban lévő Hmejmim légi támaszpontjára. Lavrov szerint a NATO elleplezi Ankara valódi célját, Medvegyev úgy véli, a törökök védik az ISIS-t. Wasington közölte: álláspontjuk szerint szíriai légtérben érte találat a lelőtt orosz vadászgépet, miután az rövid időre behatolt a török légtérbe. Elemzők úgy vélik a konfliktus haszonélvezője Bassar el-Aszad szíriai elnök lehet.

Objektum doboz

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter elmondta: a tizenkét órás közös szír-orosz akció során kimenekített navigátor az éjjel megérkezett az orosz támaszpontra. A bázis orvosa is megerősítette, hogy a katona jól érzi magát, állapota túl van az életveszélyen.

Orosz katonai források azt is közölték, hogy a lezuhant gép pilótája meghalt, és egy haditengerész pedig a navigátor kimentését célzó akció közben vesztette életét. (A hétfőn a törökök által lelőtt gépről és a következményekről itt olvashatnak részletesen)

A védelmi miniszter által korábban bejelentette, hogy Sz-400-as légvédelmi rendszert telepítenek a szíriai orosz támaszpontra. Ezzel szemben Vlagyimir Putyin Sz-300-as rendszer telepítését rendelte el hivatalosan. Az orosz elnök szerint egyébként az ankarai vezetés szándékosan elősegíti Törökország iszlamizálódását.

A navigátor szerint a gép nem sértette meg a török légteret
Kizárta a  lelőtt Szu-24 orosz vadászbombázó navigátora szerdán, hogy a gép megsértette volna a török légteret. "Nem először hajtottunk végre a térségben harci berepülést, úgy ismerjük, mint a tenyerünket.

A török hadsereg nyilvánosságra hozta az egyik figyelmeztetés hangfelvételét
A török hadsereg nyilvánosságra hozott szerdán egy hangfelvételt, amelyen állítása szerint a lelőtt orosz  vadászbombázónak leadott egyik figyelmeztetés hallható. "A török légtér közelében repül, azonnal forduljon délnek!" - hallatszik a török reptéri irányító angol nyelvű felszólítása.

Teljesítettük a harci feladatot, és ugyanazon az útvonalon visszatérőben voltunk a légi bázisra" - mondta Konsztantyin Murahtyin százados, aki azt is leszögezte, hogy - a török fél állításával ellentétben, amely szerint a gépnek öt perc leforgása alatt összesen 21 ilyen üzenetet küldtek - semmilyen figyelmeztetést nem kaptak, sem rádión, sem szemmel láthatóan. "Ha figyelmeztetni akartak volna bennünket, párhuzamos pályára álltak volna. Semmi ilyesmi nem volt. Egyszer csak eltalálta a rakéta a gépünk farkát, nem láttuk meg időben, hogy manőverbe kezdhettünk volna" - mondta.
"Tökéletesen láttam a térképen és a terepen, hogy hol a határ, és hol voltunk. Nem volt olyan veszély, hogy belépünk a török légtérbe" - idézte a szíriai Latakiában kórházban ápolt navigátort az Interfax orosz hírügynökség.

Lavrov: Provokációnak tűnik az orosz gép lelövése

Moszkva cáfolt azt a török bejelentést, amely szerint a török és az orosz külügyminiszter szerdán arról egyeztetett telefonon, hogy az elkövetkező napok valamelyikén személyesen tárgyalnak a két ország viszonyáról. Az orosz külügyi szóvivő elmondta: Lavrov nem egyezett bele a találkozóba.

Az orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov szerint a NATO elleplezi Ankara valódi céljait. „Komoly kétségeink vannak azzal kapcsolatban, hogy valóban nem szándékolt volt-e az orosz bombázó lelövése a törökök részéről. A támadás előre kitervelt provokációnak tűnik” - szögezte le a tárcavezető, aki, hogy alátámassza szavait, felidézte Ankara nem megfelelő kommunikációját Moszkva felé az incidens után, illetve egyéb bizonyítékokra is hivatkozott. Lavrov különösen furcsállta azt is, hogy az Ankara által összehívott NATO-gyűlés után semmilyen bocsánatkérés vagy részvétnyilvánítás nem hangzott el az oroszok felé.

zuhanó gép lead
Törökországnak joga van megvédenie szuverenitását, és azt az Egyesült Államok, valamint a NATO is támogatja.

 

Forrás: MTI, The Guardian, Russia Today

 

Washington: Szíriai területen érte találat az orosz gépetLavrov: Előre eltervezett provokációnak tűnik a gép lelövése...

Szerző: Magyar Hírlap2015. november 25.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom