Külföld

Víztömeg a másfél milliós város fölött

Amerikai segítséggel visszafoglalták a kurdok a stratégiai fontosságú moszuli gátat, de az bármikor katasztrófát okozhat

A moszuli gát állandó karbantartást igényel, ha átszakad, akkor közel húsz méter magas víztömeg zúdulhat a sűrűn lakott Tigris folyó völgyének településeire, köztük a másfél milliós iraki Moszulra. A gátat tegnap foglalták vissza az iszlamista szélsőségesektől.

Kurd
Erbíli kurdok a tartományi fegyvervásárban (Fotó: Reuters/Azad Lashkari)

A szíriai légierő vadászbombázói hétfőn folytatták az egy nappal korábban kezdett támadásaikat az Iszlám Állam (IÁ) nevű szélsőséges szunnita milícia állásai ellen az iszlamisták erősségének számító Rakka tartományban – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH).
Vasárnap 43 rajtaütésben 31 dzsihadista és nyolc civil vesztette életét. Hétfőn a harci gépek 14 esetben lőtték rakétákkal a szélsőségesek állásait. A hétfői csapások áldozatainak száma még nem ismeretes. A vadászbombázók egyik fő feladata a Tabka város környékén lévő katonai repülőtérre nehezedő nyomás csökkentése. A reptér a tartományban az utolsó hely, amelyet még tartanak a kormányerők.

A szíriai rajtaütésekkel párhuzamosan az amerikai légierő is támadja a milíciát Irakban, ahol sikerült visszafoglalni az Iszlám Államtól a moszuli gátat a Tigris folyón. A gátnak és környékének az aknamentesítése hétfőn folytatódott.


Az IÁ egy Twitter-üzenetben azt állította, hogy az összecsapásokban megölt több tucat kurd harcost és 170-et foglyul ejtett. Más forrás a hírt nem erősítette meg. A gát állandó karbantartást igényel – figyelmeztettek szakértők. Ha átszakad, közel húsz méter magas víztömeg zúdul a sűrűn lakott folyóvölgy településeire, köztük a másfél milliós Moszulra. Barack Obama amerikai elnök arról tájékoztatta vasárnap a kongresszust, hogy az iraki civil lakosság, továbbá az amerikai nemzetbiztonsági és külpolitikai érdekek védelmében adott engedélyt a moszuli gátat ellenőrzése alatt tartó Iszlám Állam fegyveresei elleni célzott légi csapásokra.

A kongresszusnak küldött levélben Obama közölte, három nappal ezelőtt engedélyezte a célzott légi csapásokat, hogy segítse az iraki erőket a moszuli gát visszafoglalásában. A légi csapások „területileg és időben” korlátozottak lesznek.

Az amerikai elnök szerint a légi csapások engedélyezése összhangban van azzal célkitűzéssel, hogy az amerikai katonaságnak oltalmaznia kell az Irakban lévő amerikai polgárokat és létesítményeket. A moszuli gát feletti ellenőrzés elvesztése sok helyi civil életét veszélyeztette, illetve amerikai állampolgárokat és létesítményeket sodort veszélybe, beleértve az Egyesült Államok bagdadi nagykövetségét is. A Tigris folyón emelkedő, stratégiai fontosságú létesítményt az iszlamista szélsőségesek tizenegy nappal korábban kerítették hatalmukba.

Ez a gát a legnagyobb a közel-keleti országban, és ez teszi lehetővé, hogy a térség legnagyobb részét elláthassák vízzel és árammal. Ugyanakkor Ninive tartomány nagy kiterjedésű területeinek az öntözése is ettől a létesítménytől függ.