Külföld

Vita a halálbüntetésről és a bevándorlásról Strasbourgban

Orbán: A vita hozzájárult a bevándorlás kérdésének megnyugtató rendezéséhez+VIDEÓ

Magyarország szerint a bevándorlás szabályozását tagállami hatáskörbe kell utalni, hogy maguk döntsenek a kérdésről, mesterségesen előírt kvóták helyett – mondta Orbán Viktor kormányfő Strassbourgban az Európai Parlament plenáris ülésén. A baloldali és liberális politikusok provokációnak és az európai értékekkel szembemenőnek nevezték a bevándorlásról tartott konzultáció kérdéseit és a halálbüntetés felvetését.

EP újhelyi nagy
Gál Kinga, a Fidesz EP-képviselője hangsúlyozta: a bevándorlással kapcsolatos magyar nemzeti konzultációs kérdőív megfogalmazásai - minden finomítás nélkül - olyanok, ahogyan az aggodalmak az emberekben megfogalmazódnak.

A jobb- és a baloldali pártok közötti vita zajlott le a Magyarországról szóló plenáris vitában – értékelt Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezérigazgatója Az országgyűlési viták folytatódtak az Európai Parlamentben, ugyanis a magyar képviselők ugyanazokat az érveket mondták Strasbourgban, mint a magyar parlamentben. Nem biztos, hogy ez az EP számára előnyös, hogy ilyen nagy nyilvánosságot kapott az ülés, nem biztos hogy az erősödött meg a választókban, hogy ez egy "értelmes intézmény".

Az elhangzottakra reagáló felszólalásában a kormányfő egy személyes hangvételű megjegyzéssel kezdte. "Soha sem mernék ilyen hangon beszélni az önök országáról, nem tudnék elszámolni a saját lelkiismeretemmel. A magyar reakciókra nem szeretnék reagálni , mert ez szánalmas magyar vircsafttá züllesztené az EP-vitát – mondta.

Magyarországnak 2012-ig volt saját nemzeti szabályozása a menekültügy kérdésében, és azzal a szabályozással kezelni is tudta a kérdést - hangoztatta a kormányfő, aki leszögezte: az EU kényszerítette Magyarországot a szabályok megváltoztatására, és az országra kényszerített szabályozás nem vált be, megindult a menekültáradat.Az illiberalizmussal kapcsolatos hozzászólások kapcsán Orbán leszögezte: a liberális gazdasági és társadalomszervezési elvek csődöt mondtak, ez okozta a válságot.

A vita végén Frans Timmermans arra kérte a magyar kormányfőt, hogy ne csináljon karikatúrát az Európai Bizottság migrációs javaslataiból. Az Európai Bizottság első alelnöke szerint nem igaz az a vád, hogy a brüsszeli bizottsági javaslatok minden illegális migráns korlátlan befogadását szorgalmazzák. Az uniós testület tagállami befogadási kvótákat azok vonatkozásában javasol korlátozott mértékben, akik háború elől menekülnek Szíriából, Eritreából - mondta.

A kormányfő örül a vitának

orbán mti
Posted by Magyar Hírlap on 2015. május 19.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom