Külföld

Visszavont regisztrációval nem hajózhat az olasz parti vizeken az Aquarius

A nemzeti hovatartozását nem jelölő járművet bármely állam hadihajója megállíthatja és átkutathatja

A panamai regisztráció visszavonása nyomán Olaszország megtagadhatja, hogy az olasz parti vizeken hajózzon a menekülteket szállító  Aquarius - jelentette ki Tóth Norbert nemzetközi jogász az M1 aktuális csatorna keddi műsorában.

A BFM TV nevű hírcsatornának arra a kérdésére, hogy Párizs hajlandó-e kedvezően válaszolni a segélyszervezeteknek a kérésére, hogy a jármű kikössön és 58 ember partra szálljon a dél-franciaországi kikötőben, a miniszter úgy fogalmazott, hogy most nem köthet ki a hajó.

Hozzátette, hogy az európai szabályok szerint a hajónak a legközelebbi kikötőben kell kikötnie, és az nem Marseille. Kifejtette, menekültügyi kérdésekben határozottan és világosan, az európai szabályoknak megfelelően kell intézkedni.

A francia kormány azt sejtette kedden, hogy az Aquariusnak inkább Máltán kellene kikötnie. A francia elnöki hivatal egy nevének elhallgatását kérő vezetője kijelentette: "Világos, hogy nem tölthet négy-öt napot a tengeren. (...) Ki kell kötnie, és ma Máltához van a legközelebb". 

Hozzátette: "európai megoldáson dolgozunk, mint korábban", amikor a hajó júniusban engedélyt kapott, hogy a spanyolországi Valenciában kössön ki és a rajta utazó bevándorlókat több ország között osztották el.

Az Aquarius az utolsó civil mentőhajó a Földközi-tenger középső részén. A mostani döntés újabb csapás a segélyszervezeteknek, miután hajóikat kitiltották az olasz kikötőkből, ráadásul a panamai hajózási hatóság visszavonta az Aquarius regisztrációját. Ez azt jelenti, hogy hajóról a legközelebbi kikötéskor el kell távolítani a panamai lobogót, és nem futhat ki a tengerre új regisztráció nélkül.

A hajót bérlő Orvosok Határok Nélkül (MSF) és az SOS Méditerranée azt közölte, hogy a közép-amerikai ország hatóságai még szombaton tájékoztatták őket a döntésről. A két szervezet egyben arra kérte a francia hatóságokat: kivételesen és humanitárius okokból tegyék lehetővé, hogy a hajó kiköthessen Marseille-ben. 

Frédéric Penard, az SOS Méditerranée műveleti igazgatója hétfőn úgy vélekedett: az után, hogy Panama bejelentette döntését a lobogó eltávolításáról, Marseille - ahol az SOS Méditerranée székhelye található - az egyetlen hely, amely biztosítékot nyújt számukra ahhoz, hogy képesek legyenek kezelni az új helyzetet. Elmondta, hogy a hajón lévő 58 ember között 17 nő, köztük egy várandós is van.