Külföld

Visszafoglalta Palmürát a szíriai hadsereg

Putyin: Az orosz kontingens részt vesz Palmüra aknamentesítésében

Visszafoglalta a szíriai hadsereg az Iszlám Államtól Palmürát vasárnap.  Aszad elnök szerint Palmüra visszafoglalása bizonyítja a szíriai hadsereg sikerét a terrorizmussal szemben. Az orosz és az iráni elnök is mérföldkőnek nevezte a város visszafoglalását. 

A szíriai állami televízió közölte a kormányerők "átvették a teljes irányítást Palmüra felett". A katonai kommüniké szerint a település elfoglalása annak a jele, hogy az ISIS megrendült. 
A győzelem emellett rámutatott arra, hogy a kormányhadsereg és szövetségesei az egyetlen olyan erő, amely képes legyőzni a terrorizmust Szíriában - közölte a hadsereg.

Aszad: Palmüra visszafoglalása bizonyítja a szíriai hadsereg sikerét a terrorizmussal szemben
Palmüra visszafoglalása bizonyítja a szíriai kormányerők és szövetségeseik stratégiájának sikerét a terrorizmussal szembeni harcban, ugyanakkor mutatja a Washington vezette katonai koalíció komolytalanságát is - mondta Bassár el-Aszad szíriai elnök az állami médiában.  "Palmüra történelmi városának mai felszabadítása fontos eredmény, és ismételten bizonyítja a szíriai hadsereg és a szövetségesei által követett stratégia sikerét a terrorizmussal szembeni küzdelemben, ugyanakkor pedig az amerikai koalíció komolytalanságát is" - idézte az állami televízió Aszadot.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű, kiterjedt szíriai aktivista hálózattal rendelkező emigráns szervezet megerősítette, hogy  az Iszlám Állam mintegy 400 fegyverese halt meg a Palmüráért vívott harcban. Abder-Rahmán szerint a kormányerők győzelmével a dzsihadisták eddigi legnagyobb vereségüket szenvedték el, amióta 2014-ben kikiáltották "kalifátusukat". A kormányerők mintegy 180 fős veszteséget szenvedtek a többhetes harcokban. 

A Damaszkusztól 205 kilométerre keletre fekvő Palmürát (arab nevén Tadmur) az ISIS 2015 májusában foglalta el. A szíriai kormányerők az orosz légierő és más szövetséges milíciák segítségével március elején indították meg offenzívájukat a város visszafoglalására.
Az OSDH korábban arról számolt be, hogy a Palmüra visszafoglalásáért indított hadjáratot a kormányerőkkel szövetséges Szukúr asz-Szahra milícia is támogatta, de iráni harcosok és a szintén az Aszad-rezsim mellett álló libanoni síita szervezet, a Hezbollah is aktívan részt vesz a hadműveletben. 
Megfigyelők Palmüra fontos stratégiai fekvésére hívták fel a figyelmet. A település elfoglalásával Aszad erői kevesebb mint 100 kilométerre közelítették meg az IÁ fellegvárának számító északkeleti Rakkát.

Az orosz kontingens részt vesz Palmüra aknamentesítésében
A Szíriában állomásozó orosz kontingens részt vesz Palmüra aknamentesítésében - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök vasárnap telefonon Irina Bokovának, az UNESCO vezérigazgatójának.
Az orosz elnök és az UNESCO vezetője megállapodtak, hogy az ENSZ szakosított szervezete, valamint Oroszország és Szíria hamarosan megkezdi a Palmürában okozott károk felmérését, és kidolgozza a még nem teljesen elpusztult régészeti emlékek helyreállításának tervét. Bokova köszönetet mondott Putyinnak az együttműködésért, és kijelentette, hogy az UNESCO kész a közös munkára.
Putyin gratulált Bassár el-Aszadnak a város felszabadításához.  Oroszország nem a szíriai elnök támogatására, hanem "a törvényes szíriai kormány megőrzése" és az ország széthullásának megakadályozása érdekében kezdett katonai akcióba a közel-keleti országban - jelentette ki az orosz külügyi szóvivő. 

A dzsihadisták nagy pusztítást hajtottak végre az UNESCO világörökségi listáján szereplő város gazdag régészeti kincsei között. A romváros maga nem lakott, a modern település annak közvetlen közelében épült.
A szíriai hadsereg Palmüra visszafoglalását bejelentő közleményében hozzátette, a katonaság folyatja hadműveleteit az ISIS, az al-Kaidához köthető an-Nuszra Front és "más terrorista csoportok" ellen. Aszad kormánya minden fegyveres szervezetet terrorista csoportnak tekint.
A TASZSZ orosz hírügynökség egy katonai forrására hivatkozva közölte, a kormányerők a győzelem biztosítása után tovább nyomultak a Palmürától dél-nyugatra fekvő el-Karjatein irányába. A forrás közlése szerint el-Karjateinben is megerősítették állásaikat a terroristák.

Putyin az iráni elnökkel egyeztetett

Vlagyimir Putyin és Haszan Róháni hétfőn telefonon részletesen megvitatta a szíriai helyzetet. Mindketten mérföldkőnek minősítették, hogy sikerült a terrorszervezetet az ókori városból kiűzni. A két vezető egyúttal megállapodott a kétoldalú kapcsolatok "különböző szinteken" történő aktivizálásáról.