Külföld

Vezető cseh politikusok újra elutasították a migrációs kvótákat

Berlin és Lisszabon megállapodást kötött a migránsok gyorsabb visszatoloncolásáról

Csehország továbbra is elutasítja a kötelező menekültkvótákat, és felhívja a figyelmet arra, hogy a problémákat ott kell megoldani, ahonnan a migránsok származnak.

A cseh parlament, a kormány és az illetékes minisztériumok vezetői, akik Milos Zeman államfő meghívására szerdán a Hradzsinban tárgyaltak az ország külpolitikájáról, egyetértettek abban, hogy a kötelező menekültkvóták elutasítása helyes. Ugyanakkor szükségesnek tartják, hogy nagyobb és hatékonyabb segítséget nyújtsanak azoknak a régióknak, ahol konfliktusok vannak, amelyek illegális migrációhoz vezettek. 

Csehország továbbra is szorgalmazni fogja, hogy a közös európai menekültbefogadási rendszer olyan értelemben módosuljon, hogy a jövőben meggátolja a visszaéléseket - olvasható abban a közös nyilatkozatban, amelyet a mintegy kétórás találkozó után az elnöki sajtiroda hozott nyilvánosságra. A korábban jelzett sajtóértekezletre végül egyetlen politikus sem érkezett meg. 

A cseh politikai vezetők továbbá egyetértettek abban, hogy nem szűntek meg az okok, amelyek miatt az Európai Unió Oroszország ellen büntetőintézkedéseket vezetett be, és egybehangzóan támogatták, hogy Csehország izraeli nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe helyezze át. Megerősítették, hogy Milos Zeman államfő az ősszel hivatalos látogatást tesz Izraelben. 

A legfelsőbb cseh politikai vezetők találkozójáról hiányzott Milan Stech, a szenátus elnöke, aki franciaországi látogatáson tartózkodik. Stech kérését, hogy a találkozón a felsőház első alelnöke helyettesítse, az államfő elutasította. A prágai sajtó felhívta a figyelmet arra, hogy Stech az utóbbi időben többször nyíltan bírálta az államfőt, minek következtében kettejük korábban igen jó viszonya nagyon megromlott.

Berlin és Lisszabon megállapodást kötött a migránsok gyorsabb visszatoloncolásáról

Németország és Portugália megállapodást kötött annak érdekében , hogy felgyorsítsák a menedékkérők dublini eljárás szerinti visszatoloncolását a két ország között - közölték hírügynökségek szerdán.

A megállapodást, amelyet értesülések szerint a német és a portugál belügyminisztérium még a múlt héten megkötött, időközben már az Európai Bizottság is jóváhagyta.

Horst Seehofer német belügyminiszter portugál hivatali partnerével, Eduardo Cabritával tartott berlini találkozóját követően úgy értékelte, hogy az egyezmény "fontos jelzés", "hatékonyabb eljárásokat" tesz lehetővé.

A Európai Unió területére érkező menedékkérőkre és migránsokra vonatkozó dublini szabályozás értelmében a menekültügyi eljárás lefolytatását annak az országnak írja elő, ahol a menedékkérő belépését regisztrálták. Az így nyilvántartásba vett személyek, amennyiben egy másik országba mennek tovább, onnan visszaküldhetőek. A mostani szabályozás erre hat hónapos határidőt ír elő, ezt azonban a gyakorlatban csak ritkán sikerül betartani.

A német kormánynak eddig Spanyolországgal és Görögországgal sikerült hasonló kétoldalú megállapodásokat kötni, illetve azon dolgozik, hogy Olaszországgal is egyezségre jusson a kérdésben. Az Athén és Berlin között augusztus végén létrejött megállapodás például kimondja, hogy a német-osztrák határon elfogott menedékkérőket, akiket a görög hatóságok 2017. július 1-jét követően regisztráltak, 48 órán belül visszaküldhetik Görögországba.


A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom