Külföld

Veszélyben az Obamacare

Egy elektor lemondott, mert nem szavaz Trumpra

Várhatóan egy olyan orvos-politikust jelöl ma egészségügyi miniszternek Donald Trump megválasztott amerikai elnök, aki közismert ellenzője Barack Obama elnök egészségbiztosítási programjának. Választottja Tom Price georgiai republikánus képviselő, aki végzettsége szerint ortopédorvos.

A 62 éves déli politikus immár hatodik ciklusát tölti a washingtoni kongresszusban, s jelenleg a képviselőház költségvetési bizottságát vezeti.

Még hétfőn a megválasztott republikánus elnök David Petraeus tábornokkal, a külügyminiszteri poszt egyik várományosával egyeztetett. A négycsillagos tábornok a New York-i Trump-toronyból távozóban azt mondta: „Nagyon jó megbeszélés volt, majd meglátjuk, mire jutunk.” Donald Trump a maga részéről elégedett hangú bejegyzést tett fel Twitter-fiókjába. „Éppen most fejeztem be a találkozót Petraeus tábornokkal, nagyon nagy benyomást tett rám” - írta a megválasztott republikánus elnök. A 64 éves Petraeus 2010–2011-ben az Afganisztánban harcoló amerikai erők főparancsnoka volt, majd Barack Obama elnök a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatójává nevezte ki őt. Ám 2012-ben lemondásra kényszerült, mert házasságon kívüli viszonya volt, s az a vád érte, hogy titkosított információkat osztott meg a barátnőjével. Egy múlt heti interjújában azonban a tábornok már késznek mondta magát arra, hogy szerepet vállaljon a leendő Trump-kormányban. Helyi idő szerint hétfő este ugyanakkor az is kiderült: a Pentagon vizsgálatot folytat Petraeus korábbi ügyében.

Közben Art Sisneros texasi republikánus elektor inkább lemondott erről a megbízatásáról, mintsem Donald Trumpra adja voksát az amerikai elnökválasztás utolsó fázisában, a december 19-i elektori választáson. Az elektori voks azonban nem vész kárba, mert a Republikánus Párt kijelöl helyette egy másik személyt, aki ugyanúgy szavazhat a megválasztott elnökre.


May Washingtonba küldi tanácsadóit

Még az idén találkoznak Theresa May brit miniszterelnök és a januárban hivatalba lépő megválasztott amerikai elnök, Donald Trump nemzetbiztonsági tanácsadói - közölte kedd este a Downing Street. A brit miniszterelnöki hivatal tájékoztatása szerint Theresa May a nap folyamán telefonon hívta Trumpot, „a kettőjük közötti rendszeres párbeszéd megteremtésének jegyében”. A beszámoló szerint Theresa May és Trump megállapodott arról, hogy stábjaik már az átmeneti időszakban is szoros kapcsolatokat építenek ki egymással. Ezt célozza a nemzetbiztonsági tanácsadók találkozója is, amelyet még karácsony előtt megtartanak az Egyesült Államokban. Megállapodtak, hogy „a lehetséges legközelebbi időpontban” személyesen is találkoznak.