Külföld

Vershbow: Fenyegetnek bennünket

Vlagyimir Putyin orosz elnök igyekszik visszaállítani az orosz befolyást Kelet-Európában – mondta a NATO főtitkárhelyettese hétfőn, Budapesten.

 Alexander Vershbow a budapesti és washingtoni székhelyű elemzőközpont, a Danube Institute által szervezett konferencián kijelentette: „A szuverén országoknak maguknak kell dönteniük a sorsukról.” Sokat küzdöttünk a szabad, egységes Európáért, ezt most nem akarjuk feladni – tette hozzá. Súlyos fenyegetés éri a NATO partnereit. Ilyen körülmények között különösen fontos a transzatlanti szolidaritás – mondta az amerikai diplomata a Hadtörténeti Intézet és Múzeum épületében tartott tanácskozáson. A szolidaritás példájának nevezte, hogy Magyarország katonákat küldött Irakba, Észtország pedig a Közép-afrikai Köztársaságba. Közölte: az Oroszországgal szembeni leghatékonyabb bánásmód a szövetség megerősítése. Magyarország számára is a legfontosabb biztonsági garancia a NATO-tagság – tette hozzá. Felidézte, hogy a NATO több mint 20 éven át széles körű együttműködésre törekedett Oroszországgal. Sikerült stabilizálnia Boszniát, Koszovót, a szervezet együttműködött az orosz kormánnyal az Európa Tanácsban és a terrorizmus ellen. Öt éve a lisszaboni csúcstalálkozón még részt vett Dmitrij Medvegyev orosz elnök – sorolta. Mára soha nem látott mélypontra jutott a viszony, „az idegenellenes, nacionalista orosz propaganda azt hirdeti, hogy a NATO és Washington támadja Oroszországot, próbálja felbomlasztani” – mondta Vershbow.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom