Külföld

Végzetes hibákat rejthet a migrációs megállapodás

Hétfőn érkezik a Törökországból befogadandó menekültek első csoportja – Az ENSZ a testi épségre és a jogbiztonságra emlékeztet

Az előzetes terveknek megfelelően hétfőn megkezdődik az Európai Unió és Törökország között létrejött migrációs egyezmény végrehajtása.

Az Európai Unió és Törökország között március 18-án létrejött megállapodásnak megfelelően hétfőn megkezdődik a Törökországból az EU felé irányuló illegális migráció visszaszorítását célzó közös intézkedések végrehajtása - jelentette be a török miniszterelnök. Ahmet Davutoglu hangsúlyozta: „ezentúl értelmetlenné válik az, hogy az Európába vágyó emberek az Égei-tengerre szálljanak és életükkel fizessenek ezért”.

A német belügyminisztérium szóvivője pénteken közölte, hogy hétfőn érkezik Németországba a Törökországból befogadandó szír menekültek első csoportja. Mint mondta, nagyjából ötven szíriai állampolgár, többnyire gyermekes családok érkeznek majd, akiket az alsó-szászországi Friedlandban helyeznek el a tartományi központi menekültügyi befogadóállomáson. Erre azért van szükség, mert az EU–Törökország megállapodás alapján az uniós országoknak – egyelőre csak egy – szíriai menekültekből álló 72 ezer fős kontingenst kellene befogadniuk Törökországtól, cserébe azért, hogy Törökország visszafogadja a területéről illegálisan Görögországba átkelő menedékkérőket.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UHCR) szerint ugyanakkor a migránsok testi épségét és jogbiztonságát szolgáló óvintézkedéseket kell foganatosítani, még mielőtt az uniós–török megállapodással összhangban megkezdődik a migránsok elszállítása Görögországból Törökországba. Az ENSZ felhívta a figyelmet arra, hogy továbbra is súlyos hiányosságok tapasztalhatók a menekültválság kezelésében mind Görögországban, mind Törökországban.

Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet pénteken közzétett jelentése szerint Törökország erőszakkal fordította vissza szülőföldjükre szíriai menekültek százait idén január közepe óta. A nemzetközi jogvédő szervezet szerint ez a gyakorlat feltárja azokat a végzetes hibákat, amelyeket az EU–török megállapodás rejt magában.


Magyar döntésből európai minta

A kormány migrációs tárgyú rendeletmódosításai szigorítják az egyes menekültstátusszal rendelkezők pénzbeli ellátását, illetve megvonnak tőlük olyan többletjogokat, amelyek magyar állampolgároknak sem járnak – magyarázta lapunknak az Alapjogokért Központ igazgatója. Szánthó Miklós kiemelte, hogy hazánk az EU-ban elsőként biztonságosnak minősítette Törökországot, így az onnan érkezők kérelme automatikusan elfogadhatatlan lesz (egyéni eseteket kivéve). Megjegyezte, a döntés várhatóan sok kritikát fog kapni, azonban egyrészről figyelembe veendő, hogy eddig valamennyi, a migrációval összefüggő „unortodox” magyar lépést először heves kritika kísérte, majd azokat lépésről lépésre számos ország átvette utóbb – idézte fel. Ráadásul a márciusban megkötött EU–török politikai megállapodás legfontosabb eleme, a migránsok visszavétele végrehajthatatlan anélkül, hogy Törökországot biztonságossá nyilvánítanák. (ŐM)


Röviden
Új határvédelmi rendészetre van szükség

- Egy új, rendőrökből és katonákból álló egységet kell létrehozni az Európai Unió határvédelmi ügynökségének (Frontex) támogatására, amelynek a külső határok védelmén túl feladata lenne a kontinensen illegálisan tartózkodó migránsok kitoloncolása is – hangsúlyozta pénteken Hans Peter Doskozil osztrák védelmi miniszter, aki a Közép-európai Védelmi Együttműködés (CEDC) kétnapos bécsi miniszteri találkozóján elhangzottakról adott tájékoztatást a média képviselőinek.

- Legalább ötszáz illegális migráns kitört péntek délben a Görögországhoz tartozó Híosz szigeten működő befogadóközpontból – jelentette honlapján egy görög újság. A Ta Nea szerint a tömeg átvágta a tábort körülvevő drótháló kerítést.

- Leállította az iraki keresztény menekültek csehországi befogadásának projektjét Milan Chovanec cseh belügyminiszter, mert a menekültek egy része visszakérte a hivataloktól az útlevelét, és távozni kíván Csehországból.