Külföld

Varsó: Tusk újraválasztása nincs hatással a visegrádi együttműködésre

"Magyarország közvetlenül a csúcstalálkozó előtt tette nyilvánossá, hogy a két lengyel jelölt közül melyikre szavaz"

Donald Tusk újraválasztása az Európai Tanács élére - amit Lengyelország ellenzett -, nincs hatással a visegrádi együttműködésre, az országcsoport folytatja korábban megkezdett projektjeit - szögezte le hétfői varsói sajtóértekezletén Rafal Bochenek lengyel kormányszóvivő.

"A helyzet egyáltalán nem befolyásolja együttműködésünket" - jelentette ki Bochenek. "A közösen elkészített dokumentumok érvényesek, és az egész visegrádi csoport (V4) uniós szinten is ismertetni fogja őket" - hangsúlyozta, arra kérve az újságírókat, hogy ne "démonizálják" Tusk megválasztását, és ne kapcsolják össze ezt a V4 működésével.

Az újságírók a szokásos hétfői szóvivői sajtótájékoztatón afelől is érdeklődtek, hogy Beata Szydlo kormányfő mikor kapta meg azt a levelet, melyben Orbán Viktor miniszterelnök arról tájékoztatta őt, hogy a brüsszeli csúcstalálkozón nem támogatja Varsó jelöltjét, Jacek Saryusz-Wolskit.

Magyarország közvetlenül a csúcstalálkozó előtt tette nyilvánossá, hogy a két lengyel jelölt közül melyikre szavaz. Orbán Viktor miniszterelnök múlt csütörtökön Brüsszelben elmondta: mivel a magyar kormányzó pártok - a kereszténydemokraták és a Fidesz is - az Európai Néppárthoz (EPP) tartoznak, ezért annak egyetlen közös jelöltjét (Donald Tuskot) támogatja Magyarország. Az ezzel kapcsolatos vitákat pedig Magyarország meghagyja a lengyeleknek - tette hozzá. Orbán Viktor a csúcsot követő pénteki sajtóértekezletén elmondta: nem tudta megtartani a lengyel kormánypártot vezető Jaroslaw Kaczynskinak tett ígéretét, mert Varsó ellenjelöltje még az ülés előtt kilépett a néppártból, és Tusk személyében így már csak egyetlen EPP-s jelölt maradt. Hozzátette, a helyzetről napokkal a csúcstalálkozó előtt levélben tájékoztatta Beata Szydlót, "tehát senkit semmilyen meglepetés nem érhetett". A kormányfő hangsúlyozta, hogy a döntés nem befolyásolja a magyar-lengyel szövetséget.

A lengyel kormányszóvivő a hétfői tájékoztatón azt mondta, Orbán Viktor levele "valamivel" a csütörtöki EU-csúcs előtt érkezett Varsóba.

Donald Tusk múlt csütörtöki újraválasztását követően Beata Szydlo helytelenítette, hogy az ET elnökét annak ellenére szavazták meg, hogy saját országa ellenezte ezt. A vita miatt a lengyel miniszterelnök nem írta alá az EU-csúcs zárónyilatkozatát. A még aznap Brüsszelben megtartott sajtóértekezletén elmondta: sajnálja, hogy a V4-ek ebben az ügyben nem álltak Varsó mellé. Mindazonáltal fontosnak nevezte a március eleji visegrádi kormányfői találkozón elfogadott, az EU reformjának alapelveit felvázoló, a március végi római EU-csúcson előterjesztendő dokumentumot, melynek fő tételeit brüsszeli sajtóértekezletén újból össze is foglalta.