Külföld

Választásokat tartanak Venezuelában

Donald Trump gazdasági szankciókkal fenyegette meg az országot

A venezuelai elnök bejelentette - helyi idő szerint még hétfőn -, hogy a vasárnapi népszavazás eredménye ellenére megtartják az alkotmányozó nemzetgyűlési választásokat.

A népszavazás főként ellenzéki résztvevőinek elsöprő többsége - 98 százaléka - elutasította a jelenlegi alkotmány megváltoztatását. Nicolás Maduro államfő azonban közölte, hogy nem érdeklik a külföldi tiltakozások és a "csaló" ellenzékiek véleménye.
A parlamentben többségben lévő ellenzék szerint a népszavazás kötelező érvényű, és a kormánynak annak megfelelően kell cselekednie.
Maduro az elnöki palotából beszélve felháborodottan említette meg, hogy Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője arra kérte őt, hogy függessze fel a hónap végére kiírt választásokat. "Mogherini, az Európai Unió külügyminisztere megkeresett, hogy utasításokat adjon Venezuela kormányának. Ez arcátlanság, azt hiszik, hogy 1809-ben vagyunk, amikor parancsokat kaptunk az európai hatalmaktól? Venezuela szabad és szuverén ország" - jelentett ki az elnök.
A Nicolás Maduro népszerűtlen szocialista politikus kormányával szembeni, hónapok óta tartó tiltakozási hullám további fokozásának jegyében július 20-ára 24 órás, általános sztrájkra szólított fel a dél-amerikai állam ellenzéke hétfőn. Egyben bejelentette, hogy lépéseket tesz egy "nemzeti egységkormány" létrehozására, és saját bírákat jelöl a Maduro-párti legfelsőbb bíróság soraiba. A Reuters brit hírügynökség megjegyezte, hogy mindez egy párhuzamos államszervezet kialakulását vetítheti előre Venezuelában.

Amerikai Egyesült Államok: Jelképes erejű a népszavazás

Az amerikai kormányzat támogatásáról biztosította és jelképes erejűnek minősítette a Nicolás Maduro venezuelai elnök elleni, az ellenzék által szervezett népszavazást, amelyen több mint hétmillió venezuelai vett részt - mondta szokásos napi sajtóértekezletén Sean Spicer, a Fehér Ház szóvivője.

"Üdvözöljük a vasárnap tartott népszavazáson történt nagy arányú részvételt" - fogalmazott Spicer, s egyúttal elítélte a caracasi "kormányzati gengszterek" erőszakos fellépését a tüntetők ellen. Spicer a kormány nevében szabad és tisztességes választásokra szólította fel a venezuelai vezetést.
Vasárnap csaknem 7,2 millió ember vett részt a venezuelai ellenzék által rendezett "népszavazáson", és 98 százalékuk elutasította a Nicolás Maduro államfő kezdeményezését egy alkotmányozó nemzetgyűlés összehívására. A sajtótájékoztatón többnyire az egészségbiztosítási törvény körüli vitákról volt szó, de a szóvivő kitért arra is, hogy Rex Tillerson külügyminiszter hamarosan bejelentést tesz az Iránnal kötött többhatalmi atomegyezményről.
Spicer nem említett konkrétumokat és nem is utalt az amerikai diplomácia vezetőjének várható bejelentésében foglaltakra. A szóvivő csupán annyit szögezett le, hogy "Donald Trump nagyon világossá tette, hogy a megállapodás rossz egyezség, rossz egyezség az Egyesült Államok számára".
Az amerikai törvények értelmében a külügyminisztériumnak kilencven naponként jeleznie kell a kongresszusnak, hogy Irán teljesíti-e a 2015-ben aláírt többhatalmi egyezményben vállalt kötelezettségeit. Rex Tillerson várhatóan erről tesz bejelentést, de elemzők szerint a külügyminiszter nem mondja fel a megállapodást, hanem azt jelenti be, hogy a perzsa állam eleget tett kötelezettségeinek.

Trump: Gazdasági szankciók jöhetnek

Donald Trump amerikai elnök gazdasági szankciókkal fenyegette meg Nicolás Maduro venezuelai elnököt arra az esetre, ha alkotmányozó nemzetgyűlést hív össze.

Trump hétfő este közleményt adott ki, amelyben figyelmeztette a venezuelai elnököt. "A venezuelai nép ismét világossá tette, hogy kiáll a demokrácia, a szabadság és a jogállam mellett. Mégis: erőteljes és bátor cselekedeteikről továbbra sem vesz tudomást egy rossz vezető, aki arról ábrándozik, hogy diktátor lesz belőle" - olvasható a Fehér Ház által kiadott, Donald Trump által aláírt közleményben.
A rövid szövegben az amerikai elnök leszögezte: az Egyesült Államok nem marad tétlen most, amikor Venezuela összeomlani készül, s amennyiben "a Maduro-rezsim július 30-án kierőszakolja az alkotmányozó nemzetgyűlést, az Egyesült Államok erőteljes és gyors gazdasági ellenlépéseket tesz".
A Fehér Ház már a hétfői szóvivői sajtókonferencián is reagált a vasárnapi venezuelai népszavazásra. Sean Spicer szóvivő a Trump-kormányzat nevében üdvözölte a vasárnap tartott referendumot s egyúttal elítélte a "kormányzati gengszterek" erőszakos fellépését a békés tüntetők ellen. Spicer szabad és tisztességes választásokra szólította fel a venezuelai vezetést.
Venezuelában az ellenzéki többségű parlament - amely a lakosság többségének támogatását élvezi - azt akarja elérni, hogy a baloldali Nicolás Maduro a hónap végén elnökválasztást és ne alkotmányozó nemzetgyűlési választásokat írjon ki, amely az ellenzék megsemmisítését célzó új alkotmányt hozna létre. A vasárnap tartott nem hivatalos - de az ellenzék által kötelező érvényűnek tekintett - népszavazáson a több mint hétmillió résztvevő 98 százaléka elutasította az államfő kezdeményezését az alkotmányozó nemzetgyűlés összehívására. Maduro szerint azonban a voksolás csupán az ellenzék "belső referendumának" tekinthető, s hétfőn az államfő közölte: sem a "csaló" ellenzékiek, sem pedig a külföldi tiltakozások nem érdeklik, az alkotmányozó nemzetgyűlési választásokat megtartják.