Külföld

Vádat emeltek a katalán kormánytagok ellen

Carles Puigdemont leváltott katalán elnök Brüsszelbe utazott

Lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt büntetőeljárás megindítását kezdeményezi  a spanyol állami főügyész a volt katalán kormány,  valamint a katalán parlament elnökségének tagjai ellen.

José Manuel Maza hétfőn Madridban tartott sajtótájékoztatóján döntését azzal indokolta, hogy a katalán parlamentben múlt pénteken elfogadták a "Katalán Köztársaság" függetlenségét kinyilvánító javaslatot.
A kereseteket a spanyol központi büntető illetve a legfelsőbb bírósághoz nyújtják be.

Az európai kisebbségek vezetői elhatárolódnak a katalán szakadároktól

Luis Durnwalder, Dél-Tirol volt miniszterelnöke hétfőn Bécsben úgy vélekedett, hogy a katalánoknak jobb lett volna a türelemre és a tárgyalásokra építeni a madridi vezetéssel. Hangsúlyozta:"Nekünk is kellett 50 év, míg eljutottunk oda, ahol most vagyunk" - mondta az osztrák politikus Dél-Tirol évtizedekig tartó autonómiatörekvéseire utalva. Hozzátette: sikerült egészen jó autonómiát elérniük, s a katalánok is elérhették volna ezt, ha nem viszik kenyértörésre az ügyet a madridi kormánnyal. Rámutatott, hogy Katalónia ráadásul nemzetközi szinten elszigetelődött, ellentétben Dél-Tirollal, amelynek autonómiája nemzetközi egyezményen nyugszik.

Vincze Loránt, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke pedig úgy fogalmazott: Katalónia tevékenysége "nem éppen segítő jellegű" az európai népcsoportok törekvései szempontjából, hogy több joghoz jussanak uniós szinten. Mint mondta, a függetlenségi törekvéseknél vészlámpák kapcsolnak be az EU-tagállamoknál. Kiemelte, hogy az államokon belül igyekeznek jó megoldásokat találni a nemzetiségek számára.
Vincze Loránt hozzáfűzte: a katalán szakadárok nem is csatlakoztak a FUEN-hez, mivel nem kisebbségként tekintenek magukra, hanem nemzetként.

Durnwalder és Loránt Bécsben kampányolt a kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezés támogatására indított aláírásgyűjtés mellett. Az egyes kisebbségi jogok EU-s kodifikálását célzó Minority SafePack polgári kezdeményezés keretében 2018 március végéig több mint egymillió aláírást kell összegyűjteni az EU legalább hét tagországában.Az Európai Parlament jelentése szerint az Európai Unió 512 millió lakosából mintegy 50 millió kisebbségi vagy regionális nyelvet beszél.

A spanyol főügyész vádemelésének következtében a katalán vezetők – amennyiben bűnösnek találják őket – több évtizedes börtönbüntetésre számíthatnak. José Manuel Maza szerint a katalán kormány az elmúlt két évben tudatosan mélyítette a krízist, amely végül odáig vezetett, hogy Katalónia október huszonhetedikén egyoldalúan kinyilvánította a függetlenségét. A spanyol kormány álláspontja szerint Puigdemontot mihamarabb, lehetőleg az elkövetkezendő egy-két hónap folyamán őrizetbe kell venni.

Vasárnap több százezren tüntettek a katalán függetlenség ellen, illetve Spanyolország egysége mellett. Mariano Rajoy december huszonegyedikére előrehozott választásokat hirdetett.  José Manuel Maza rövid nyilatkozatából az is kiderült, hogy az érintettekkel szembeni esetleges kényszerintézkedésekről majd a bíróságok döntenek az eljárás során.
Az állami főügyész által ismertetett bűncselekmények közül a lázadás a legsúlyosabb, a spanyol büntető törvénykönyv szerint a maximálisan kiszabható büntetés érte 30 év szabadságvesztés.
Lázadás bűncselekménye miatt Spanyolországban utoljára az 1981-es katonai puccskísérletben részt vevő csendőrtiszteket ítélték el, akik behatoltak a parlamentbe, és túszul ejtették az ott tartózkodó képviselőket.

Puigdemont Brüsszelbe utazott

Carles Puigdemont leváltott katalán elnök és feloszlatott kormányának néhány tagja Brüsszelbe utazott hétfőn - adta hírül több katalán újság is.

Az El Periódico értesülései szerint a katalán politikusok belga vezetőkkel találkoznak, amit Amadeu Altafaj, a katalán kormány brüsszeli külképviseletének szintén menesztett vezetője szervezett meg.

Belga sajtóhírek szerint Carles Puigdemont néhány napja elképzelhetőnek nevezte, hogy szükség esetén menedékkérelmet nyújt be valamelyik európai ország nagykövetségén.

Puigdemont ügyvédjével találkozott Brüsszelben
Carles Puigdemont Belgiumban ügyvédjével, Paul Bekaerttel is találkozott - jelentette a Belga hírügynökség a jogászra hivatkozva.

"Igen, én vagyok Carles Puigdemont ügyvédje. Ha védelemre lesz szüksége, én fogom képviselni" - jelentette ki Bekaert, aki azt mondja magáról, hogy "jól ismeri a spanyol törvényeket". "Lehet politikai menedéket kérni, de nem tudom előre megjósolni, milyen eredménye lenne" - tette hozzá rámutatva, hogy az ilyen kérdésekben nem a belga kormány az illetékes, hanem egy független intézmény, a menedékkérelmi ügyekért felelős főbiztos.
Egyelőre nem világos, hogy a menesztett katalán elnök akar-e egyáltalán politikai menedékjogot kérni Belgiumban, erről ugyanis Bekaert nem nyilatkozott.

Charles Michel belga miniszterelnök egyelőre nem kívánt nyilatkozni az ügyben.
Theo Francken belga menekültügyi és migrációs államtitkár vasárnap azt mondta, hogy Puigdemont politikai menedékjogot kaphatna Belgiumban, ha kérelmezné.
Francken kijelentését a belga kormány több tagja is helytelenítette. Charles Michel elmondta, hogy a kérdés nincs napirenden, majd hozzátette, ez a megjegyzés csak "olaj a tűzre", Kris Peeters gazdasági miniszter pedig arról beszélt, hogy nem volt "bölcs" dolog, amit az államtitkár mondott.

Eközben több belga ellenzéki képviselő is felszólította Michelt, hogy tisztázza kormánya álláspontját az ügyben, hangsúlyozva, hogy az utóbbi napok fejleményei aláássák Belgium hitelességét a nemzetközi porondon.
A négypárti belga kormánykoalíció legerősebb pártja az N-VA, amelynek számos tagja, például Theo Francken nyíltan támogatja a katalán függetlenségi mozgalmat.

Újráznának a kormánypártok

Indulnak a december 21-i előrehozott autonóm parlamenti választásokon a leváltott katalán kormány pártjai - jelentették be külön-külön tartott sajtótájékoztatójukon hétfőn Barcelonában.

"Nem félünk a szavazóurnáktól" - jelentette ki Sergi Sabria, a Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) szóvivője a párt vezető testületének ülését követően.
Mint mondta, azért döntöttek a választási részvétel mellett, hogy "megőrizzék ezt a törékeny köztársaságot", annak ellenére, hogy a választást "illegitimnek" tartják, mivel Mariano Rajoy spanyol kormányfő írta ki.

 


A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom