Külföld

Ukrajna Európa része lett hivatalos dokumentumon is

Kijev gesztusokat tett a szakadár régióknak

Petro Porosenko tegnap belépőt kapott az „úri szalonba”, az Európai Parlament megszavazta az EU és Ukrajna között kötött társulási megállapodás ratifikálását. Az ukrán elnök közben Moszkva felé is gesztusokat tett: a szakadár régiók nehezen értelmezhető önrendelkezést kapnak.

Az Európai Parlament tegnapi strasbourgi plenáris ülésén megszavazta az Európai Unió és Ukrajna között kötött társulási megállapodás ratifikálását. Az EP képviselői közül 535 szavazott a megállapodás mellett, 127 ellene, 35 pedig tartózkodott. A voksolás idejére videokapcsolatot teremtettek az EP, valamint az ukrán parlament között – ez utóbbi testület ülésének napirendjén szintén a megállapodás ratifikálása szerepelt.
Az elfogadott dokumentumban Ukrajna kötelezi magát az „emberi jogok tiszteletben tartására, a szabad piacgazdaság megteremtésére és az Európával való szoros együttműködésre. Politikai társulást és gazdasági integrációt hoz létre az Európai Unió és Ukrajna között, és biztosítja a piacokhoz való kölcsönös hozzáférést”. A szép szavak hatását némileg rontja, hogy bár a megállapodás „mély és átfogó szabad kereskedelmi övezetről szóló egyezményt is magában foglal”, azt jelenleg senki nem írja alá. Múlt pénteken ugyanis orosz nyomásra ezt 2015 végéig elhalasztották.

A társulási megállapodás „nagyobb mozgásszabadságot biztosít az ukrán munkavállalók számára, meghatározza a vízummentesség bevezetésének lépéseit is” – a határok tehát nem nyílnak meg, pedig ez volt a „Majdan” egyik meghatározó követelése, ezt ígérték nyugati politikusok is az ukrán főváros főterén.
Kijev közben gesztust tett Moszkva felé is: a parlament zárt ülésén elfogadta a Donyeck és Luhanszk megye egyes területeinek különleges jogállásáról, valamint a kelet-ukrajnai szakadároknak nyújtandó amnesztiáról szóló törvényjavaslatot, amelyet Porosenko államfő által nyújtott be.

Időközben kiderült, hogy az október 26-ra kitűzött előre hozott parlamenti választásokon mandátumra esélyes helyet kaphat Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke Petro Porosenko ukrán elnök pártjának választási listáján. A Mukachevo.net munkácsi hírportál kedden közölt értesülése szerint Brenzovics, aki a Kárpátalja megyei tanács (közgyűlés) első elnökhelyettesi tisztségét is betölti, a befutónak számító 62. helyet kaphatja meg Porosenko Blokkjának (BPP) listáján. Az orgánum szerint a felajánlott hely befutónak számít, ugyanis a felmérések szerint az ukrán elnök pártja az októberi előre hozott választásokon akár százhúsz parlamenti mandátumot is megszerezhet.