Külföld

Ukrajna: A tűzszünet megkötése után nyugalmas volt az éjszaka

Obama ennek ellenére tovább készíti a Moszkva elleni szankciókat

Nyugodtan telt el a szombatra virradó éjszaka Ukrajna keleti felében azután, hogy előző nap tűzszünet lépett életbe az ukrán fegyveres erők és az oroszbarát felkelők között. Ugyanakkor péntek délután életbe lépett a tűzszünet Délkelet-Ukrajnában a szakadárok és az ország kormányának haderői között. Kijev, Donyeck és Luhanszk képviselői pénteken Minszkben aláírták az életbe lépő tűzszünet jegyzőkönyvét a kelet-ukrajnai harcok szüneteltetéséről. Petro Porosenko ukrán elnök arra utasította a hadsereg parancsnokait, hogy szüntessék be a tüzet. A Kreml pénteken üdvözölte az ukrán válság rendezését célzó nemzetközi összekötő csoport minszki ülésén létrejött tűzszüneti megállapodást, Barack Obama amerikai elnök viszont nem bízik a fegyvernyugvás sikerében és újabb szankciók kidolgozását sürgeti.

Donyeckben, a régió "fővárosában" és egyben a szakadárok legfőbb erősségében a helyi önkormányzat egy közleményében szombat reggel azt írta, hogy nem kapott értesülést lövésekről, sortüzekről vagy robbanásokról. Egy másik helyszínen, az Azovi-tenger partján fekvő Mariupolnál, ahol pénteken még heves harcok dúltak, ugyancsak nyugodt volt a helyzet. A várost védő, önkéntesekből szerveződött Azov zászlóalj két katonája is megerősítette, hogy nem hallottak semmi gyanús zajt és ott is nyugodtan telt az éjszaka.

Életbe lépett a tűzszünet

A tűzszünet életbe lépését megerősítette Ukrajna Nemzetbiztonsági Tanácsa és a Donyecki Népköztársaság katonai parancsnoka is.

Barack Obama amerikai elnök kijelentette, hogy bizakodó, de szkeptikus az Ukrajna és a kelet-ukrajnai szakadárok között pénteken létrejött tűzszüneti megállapodással kapcsolatban. Az elnök erről a NATO kétnapos walesi csúcstalálkozóját követően pénteken megtartott sajtótájékoztatóján beszélt.
Obama egyúttal sürgette, hogy az Egyesült Államok európai szövetségesei állapodjanak meg új Oroszország elleni szankciókról, amelyeket felfüggeszthetnek majd, ha a béke tartósnak bizonyul.

A tűzszünet helyi idő szerint 18 órakor - magyar idő szerint 17 órakor - kezdődött. Az erről szóló megállapodás Minszkben jött létre, aláírói Ukrajna, Oroszország, a felkelők és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet képviselői.

"Az emberélet a legnagyobb érték. Minden lehetségest és lehetetlent meg kell tennünk, hogy véget érjen a vérontás és az emberek szenvedése" - mondta Petro Porosenko ukrán elnök, miután bejelentette, hogy parancsot adott az ukrán fegyveres erőknek a fegyvernyugvásra este hattól kezdődően.

"A tűzszünet révén lehetővé válik, hogy nem csupán a polgári lakosság életét védhessük meg, hanem azokét az emberekét is, akik fegyvert ragadtak szülőföldjük és eszméik védelmében" - mondta Olekszandr Zaharcsenko, a felkelők által önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság miniszterelnöke.

"A tűzszünet nem jelenti azt, hogy felhagytunk volna elszakadási politikánkkal" - jegyezte meg ugyanakkor a Luhanszki Népköztársaság vezetője, Igor Plotnickij.tűzszünet MinszkAláírták a tűzszünetet

A tűzszünet jegyzőkönyve 14 pontból áll, melybe az ellenőrzés összes aspektusán kívül a fogolycsere  is beletartozik - írja az Interfax.

A "Donyecki népköztársaság" is megerősítette a tűzszünet aláírásáról szóló híreket Twitter-oldalán.

A kijevi és oroszbarát felek Oroszország és az EBESZ képviselőinek társaságában tanácskoztak a belorusz fővárosban, ahol a kelet-ukrajnai vérontás beszüntetésén munkálkodtak.

Nemzetközi felügyelet őrzi majd a tűzszünetet

Porosenko a tűzszünet bejelentését követő első nyilatkozatában azt mondta, a fegyvernyugvást hatékony nemzetközi felügyeletnek kell biztosítania. Egyúttal úgy fogalmazott, hogy "minden lehetségest, sőt a lehetetlent is meg kell tenni, hogy véget érjen a vérontás" Kelet-Ukrajnában.

Heidi Tagliavini, az EBESZ képviselője szintén megerősítette, hogy a harcok szüneteltetéséről szóló jegyzőkönyvet írtak alá Kijev és a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok képviselői pénteken Minszkben, a harcoló felek között közvetítő úgynevezett kontaktcsoport ülésén.

Ugyanakkor Igor Plotnickij, a szakadárok által önhatalmúlag kikiáltott "Luhanszki Népköztársaság" elnöke újságíróknak azt mondta, hogy a tűzszünet ellenére továbbra is el akarnak szakadni Ukrajnától.

A Kreml üdvözli a minszki megállapodást

Az orosz államfő szóvivője, Dmitrij Peszkov elmondta: Moszkva reméli, hogy a felek pontosan végrehajtják a dokumentumban foglaltakat és abban is bízik, hogy a felek folytatják a tárgyalásokat az ukrán válság teljes rendezéséig.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) hivatalosan is megerősítette az ukrajnai fegyvernyugvási jegyzőkönyv aláírását, Petro Porosenko ukrán elnök pedig arra utasította a hadsereg parancsnokait, hogy helyi idő szerint 18 órától szüntessék be a tüzet.

Porosenko pénteken úgy nyilatkozott a BBC-nek, hogy nem fűzött sok reményt a tűzszünet sikeréhez, de az ukrán csapatok keményen küzdöttek a béke eléréséért.

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Petro Porosenko ukrán elnök szeptember 3-ai telefonbeszélgetése után az ukrán kormány és a lázadó régiók vezetői is bizalommal indultak neki a minszki válságkezelő tanácskozásnak, melyet a hónapok óta tartó kelet-ukrajnai harcok megszüntetésének céljából szerveztek.

Az orosz elnök a telefonbeszélgetés után egy 7 pontból álló "menetrendet" állított össze a békefolyamatok végrehajtásához.

Objektum doboz