Külföld

Újabb vérfürdőkre figyelmeztetnek

Szétszóródtak Németországban, Nagy-Britanniában, Olaszországban, Dániában és Svédországban a párizsi támadók cinkostársai

Négyszáz, a merényletek megtervezésében szabad kezet kapott harcossal, a brüsszeli és párizsi csoportokhoz hasonló, egymásba fonódó terrorsejtekkel akarja vérbe borítani Európát az Iszlám Állam.

Belgium 20160325
Egy fokozattal csökkentették csütörtökön a terrorkészültség szintjét Belgiumban (Fotó: Reuters - Charles Platiau)

Európai és iraki hírszerzők, valamint egy a dzsihadista hálózatokat figyelemmel követő francia törvényhozó, Nathalie Goulet szenátor azt állította az Associated Press (AP) amerikai hírügynökségnek, hogy az iszlamisták nemcsak Szíriában és Irakban, de esetleg az egykori keleti blokk területén is létrehoztak kiképzőtáborokat, hogy lecsaphassanak nyugati célpontokra.

Mielőtt egy rendőrségi akcióban megölték volna, a november 13-i párizsi merényletek kitervelője azt állította, hogy egy kilencvenfős, harcosokból álló csoporttal lépte át Európa határait, amelynek tagjai aztán szétszóródtak a szélrózsa minden irányába. A novemberi párizsi merényletek feltételezett főszervezője, Salah Abdeslam tavaly sikeresen kicsúszott a francia hatóságok hálójából, majd egy új csoportot szervezett a belga főváros arab negyedében, a dzsihadisták fellegvárának számító Molenbeekben, ahol ő is felnőtt. Abdeslam egy percig sem tétlenkedett, hanem ismét tervezésbe fogott - mutattak rá belga tisztségviselők.

Többen attól tartanak, hogy hasonlót tesz most az az egyelőre azonosítatlan, fehér kabátos férfi, akit az öngyilkos merénylők közelében vettek fel a brüsszeli nemzetközi repülőtér biztonsági kamerái.

Becslések szerint az Iszlám Állam négyszáz-hatszáz dzsihadistát képezhetett ki külföldön végrehajtandó támadásokra, miközben összesen ötezer európai távozott Szíriába. Egy magas rangú iraki hírszerző szerint a párizsi merényleteket is elkövető terrorsejt tagjai szétszóródtak Németországban, Nagy-Britanniában, Olaszországban, Dániában és Svédországban. Nemrég pedig újabb csoport érkezett Törökországon keresztül - állította. Ugyanakkor egy neve elhallgatását kérő európai biztonsági tisztségviselő szerint lényeges az is, hogy a harcosoktól önállóságot követelnek meg, és nem ragaszkodnak hozzá, hogy mindenben alávessék magukat az Iszlám Állam rakkai központjából érkező parancsoknak.

A brüsszeli merényleteket elkövető Bakraoui fivérek közül Ibrahimról a török hatóságok szerdán közölték, hogy tavaly júniusban elfogták a szíriai határ közelében, és Hollandiába deportálták. Ankara akkor figyelmeztette a belga és a holland tisztségviselőket, hogy egy dzsihadistával van dolguk, de azok a férfit elengedték. Emiatt tegnap Jan Jambon belga belügyminiszter felajánlotta lemondását, de Charles Michel kormányfő ezt nem fogadta el.


Hatékonyan reagált a magyar média

A keddi brüsszeli terrortámadásokkal 24 óra leforgása alatt 2379 megjelenés foglalkozott a magyar médiában – állapította meg az Observer Budapest Médiafigyelő Kft. lapunkhoz is eljuttatott  gyorselemzésében. Összesen 1842 online híranyag, 382 rádiós és televíziós híradás, valamint 155 újságcikk számolt be az eseményekről. A hírterjedést vizsgálva megállapítható, hogy március 22-én 8.27-től 19.27-ig fokozott médiafigyelem követte az eseményeket, óránként száz feletti megjelenésszámot eredményezve - mutatott rá az elemzés. A híraktivitás csúcspontjának a 11.27 és 12.27 közötti időszak bizonyult, amikor a médiaforrások egy óra leforgása alatt 246 megjelenést közöltek. Szintén 150 feletti megjelenésszámot mért az Observer éjfél körül is, mivel figyelembe vette a nyomtatott sajtót. (ŐM)


Röviden
Juncker most már saját magában sem bízik

- A szolidaritás és a támogatás kifejezése mellett a tagállamok közti együttműködés szorosabbra fűzéséről és az információcsere fontosságáról szól az uniós bel- és igazságügyi miniszterek rendkívüli ülésén elfogadott közös nyilatkozat - közölte tegnap az MTI-vel Berke Barna, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára, a belgiumi terrortámadások kapcsán tartott brüsszeli tanácskozást követően.

- A brüsszeli támadás nem Belgiumnak, hanem az EU-nak szólt, ezért indokolt az óvatosság, az elővigyázatosság és minden biztonsági intézkedés - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten.

- Ausztria másodlagos terroristacélpont lehet Nicolas Stockhammer osztrák terrorszakértő szerint, aki úgy véli, eddig nem sok minden történt az európai lakosság megvédése érdekében. Úgy vélte Európában legalább húsz éven át tart majd a „hosszadalmas és kegyetlen harc a terror ellen”.

- Európa nem importálta a terroristáit, a támadók itt születtek, és nincs egyértelmű válasz arra, hogy miért fordultak Európa ellen - mondta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke egy csütörtöki lapinterjúban. A luxemburgi politikus szerint az igaz, hogy egyetlen uniós tagország sem sikeres a társadalmi integráció ügyeiben. Hozzátette, hogy nem szabad túl sokat várni a politikusoktól, az európai társadalmak jövőjét pedig azokra a fiatalokra lehet építeni, akik „nemet mondanak arra a világra, amely éppen most formálódik”.

- Brüsszeli merényletekre készült a tavaly novemberi párizsi terrortámadások feltételezett főszervezője, az előző héten őrizetbe vett Salah Abdeslam - jelentette csütörtökön a VRT belga televízió. Abdeslam ügyvédje délután kijelentette, védencének nem volt tudomása arról, hogy merényletek várhatók a belga fővárosban.

- Belgiumban egyperces csenddel emlékeztek csütörtök délután a keddi brüsszeli terrortámadások áldozataira. A szövetségi és a tartományi kormányzatok tagjai, parlamenti képviselők, valamint a belga király is részt vesz a fővárosban tartandó megemlékezésen.

- A bolgár főváros egyik forgalmas közlekedési csomópontja elleni terrorcselekmény lehetőségére figyelmeztetett a szófiai amerikai nagykövetség. A bolgár belügyminisztérium vizsgálja az értesüléseket.

- A görög hatóságok csütörtökön közölték: tudomásuk szerint egyetlen migráns sem érkezett az égei-tengeri görög szigetekre péntek délig.