Külföld

Újabb nő vádolta meg szexuális kényszerítéssel Brett Kavanaugh főbírójelöltet

A Fehér Ház által kiadott közleményben Kavanaugh tagadta a vádakat

Újabb nő vádolta meg szexuális kényszerítéssel Brett Kavanaugh amerikai főbírójelöltet - jelentette vasárnap a The New Yorker című magazin.

A magazin vasárnapi értesülése szerint demokrata párti szenátorok vizsgálják egy második nő állításait arról, hogy Kavanaugh a Yale Egyetemen folytatott tanulmányai első évében, az 1983-84-es tanévben erkölcstelenül viselkedett vele.

Az 53 éves Deborah Ramirez az állítja, hogy egy kollégiumi bulin Kavanaugh a tiltakozása ellenére elővette és az arcába tolta a nemi szervét.A Fehér Ház által kiadott közleményben Kavanaugh tagadta a vádakat, mint mondta: amit Ramirez állít, az nem történt meg, és mindez egyszerű rágalom.

 

Az ENSZ Közgyűlésének 73. ülésszakára New Yorkba érkező amerikai elnök "tisztességtelennek" és "megalapozatlannak" nevezte a Kavanaugh elleni állításokat, amelyeket - mint fogalmazott - olyanok tettek, akik "hirtelen kerültek elő". Donald Trump egyúttal megkérdőjelezte a két nőt képviselő ügyvédek motivációit, kijelentve, hogy "utána kellene nézni a képviseletet ellátó ügyvédeknek".

Kavanaugh-t illetően Trump hangsúlyozta: "Teljes mértékben vele vagyok".

Az amerikai elnök feltételezése szerint a The New Yorker cikkének időzítése újabb bizonyíték arra, amit már napok óta mond: hogy a demokraták és a média összeesküdött, hogy aláássák jelöltjét.

Trump júliusban jelölte a konzervatív nézeteket valló Brett Kavanaugh-t, a washingtoni fellebbviteli bíróság bíráját az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét betöltő legfelsőbb bíróságba.

Dianne Feinstein demokrata párti szenátor nemrég jelentette be: birtokában van Christine Blasey Ford levele, amelyben a kaliforniai pszichiáternő azt állítja, hogy Kavanaugh és a barátja ittas állapotban meg akarta erőszakolni őt egy 1982-es bulin. Kavanaugh határozottan visszautasította a vádat.

Ramirez állításai röviddel az után láttak napvilágot, hogy a főbírójelöltet meghallható szenátusi bizottság megállapodott annak időpontjáról, hogy Ford a bizottság elé járuljon és beszámoljon a történtekről. Ezt a meghallgatást csütörtökre tűzték ki.

Feinstein szenátor Ramirez történetének hallatára arra szólított fel, hogy napolják el a Kavanaugh jelölésével kapcsolatos mindennemű tevékenységet, és sürgette, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) indítson nyomozást az ügyben.

Kavanaugh jelölése azért is kelt politikai feszültséget, mert a jelenleg a törvényhozásban kisebbségben lévő demokraták szerint kifogásolható, hogy a republikánus többség a félidős választás előtt új főbírót akar kinevezni, akinek a megbízatása egész életre szól. Azt hányják Donald Trump elnök és a republikánusok szemére, hogy a republikánus többség a legutóbbi választási évben, két évvel ezelőtt meghallgatni sem volt hajlandó Barack Obama demokrata párti elnök jelöltjét a legfelsőbb bíróság megüresedett posztjára.

Idén ősszel úgynevezett félidős választásokat tartanak az Egyesült Államokban, amikor is a képviselőház egészét és a szenátus tagjainak harmadát választják meg, és több államban kormányzóválasztás is lesz.