Külföld

Újabb európai határokat zárna le az osztrák külügyér

Szakértő: Alternatív útvonalon is érkezhetnek a migránsok

Újabb határok lezárását tartja szükségesnek Európában az osztrák külügyminiszter egy német lapnak adott nyilatkozata szerint. A szekértő is úgy vélekedik: a balkáni útvonal lezárását követően is több alternatív útvonalon érkezhetnek a migránsok Nyugat-Európába. Közben a görög kormány arról tájékoztatott, egyre több bevándorló torlódik fel Görögországban.

„Az embercsempészetet nem lehet teljesen megszüntetni. Ezért mindent, amit most a nyugat-balkáni útvonalon teszünk, meg kell tennünk majd az Olaszország-Földközi-tenger útvonal mentén is, hogy világos legyen, hogy véget értek azok az idők, amikor a menekülteket továbbengedték Közép-Európa felé - bármelyik útvonalról is legyen szó" - mondta Sebastian Kurz a Bild am Sonntag című, vasárnap megjelenő újságnak adott interjúban, amelyet a Reuters hírügynökség ismertetett előzetesen.

Az osztrák külügyminiszter ismét bírálta a menekültpolitikában korábban alkalmazott politikát. „Fel kellett hagynunk azzal, hogy minden menekültet, aki megérkezett Görögországba, államilag szervezetten Közép-Európába szállítottunk. Habár ez a menekültek kívánsága szerint volt, ami emberileg indokolt volt, de azt is előidéztük vele, hogy egyre több menekült kelt útra. Helyes volt, hogy ennek véget vetettünk a balkáni útvonal lezárásával.” Kurz szerint a határokat csak akkor szabad újra megnyitni, ha „elapad az Európába irányuló menekülthullám”.

Kurz úgy vélekedett, az EU-nak segítséget kell nyújtania Macedóniának a határai lezárásához. „A macedónok végzik el helyettünk a nehéz feladatot, hogy megállítsák a menekültek beáramlását, mindaddig, amíg Görögország nem teszi azt. Macedóniának a segítségünkre van szüksége, személyzet és felszerelések formájában" - mondta Kurz.

Gjorge Ivanov macedón államfő pénteken a Bildnek azt mondta, Macedónia fizet meg a menekültválságban az Európai Unió hibáiért. Úgy fogalmazott: Miközben Görögország átengedte a menekülteket, köztük iszlamistákat is, Macedónia védi Európát, noha nem tagja az EU-nak. Mégis „egyetlen centet sem” kapott az EU-tól, míg Görögország „megint kapott hétszázmillió eurót”.

Osztrák belügyminiszter: Bécs további tizenkét ponton vezetne be ellenőrző rendszert

Tévedés lenne azt gondolni, hogy „tartósan véget ért a tömeges migráció keresztül-kasul Európán”, és arra kell számítani, hogy a „menekültek a balkáni útvonal lezárása után megpróbálnak áttérni más útvonalakra” - jelentette ki Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter a Welt am Sonntag című német vasárnapi újságnak.

Ezért Ausztria felkészül arra, hogy a spielfeldi mellett más határátkelőket is biztosítson. A tervek szerint a további tizenkét átkelőnél is kerítéseket, rácsokat építhetnek, konténereket telepíthetnek, a belépésre jelentkező embereket pedig rendőrök és katonák ellenőrizhetik. Az intézkedéseket a helyzet alakulásától függően gyorsan életbe léptethetik - mondta a miniszter.

A tizenkét helyszín közül a szlovén határszakaszon a Karavankák-alagútnál (Karawankentunnel) fekvő átkelőt és az olasz határszakaszon a Brenner-hágónál fekvő átkelőt nevezte meg.

Az osztrák belügyminiszter aláhúzta, hogy országa csak akkor hajlandó menekültkontingensek befogadására, ha véget ér az „ellenőrizetlen migrációs áramlás”.

Az osztrák kancellár visszaküldené az embercsempésszel érkező menedékkérőket

Nem az embereknek kell kiválasztaniuk, hogy melyik országban akarnak menedéket találni, hanem oda kell őket küldeni, ahol hely van – szögezte le Werner Faymann az osztrák közszolgálati televízió (ORF) vasárnap este bemutatandó műsorában.

Faymann szerint az az egyetlen megoldás, ha Németország követi Ausztria példáját. Csak akkor lehet megtörni a migránsok rendezetlen beáramlását, ha Berlin konkretizálja, hogy hány menekültet tud ellátni és csak közvetlenül a háborús övezetekből fogad be embereket - jelentette ki.

A kancellár egyúttal megerősítette korábbi javaslatát, amely szerint legfeljebb négyszázezer menekültet kellene ellátnia Németországnak.

Faymann úgy vélte: az osztrák kormány kellő időben, már januárban helyesen cselekedett, amikor meghatározta, hogy hány menekültkérőt enged be az országba. A kancellár szerint a döntés „felébresztette” az uniót, így most az EU-nak kell cselekednie.

A Faymann pártjához, az Osztrák Szociáldemokrata Párthoz (SPÖ) kötődő Sozialistischen Jugend elnevezésű ifjúsági szervezet szombaton újraválasztott vezetője viszont heves kritikával illette a kancellárt. Julia Herr megítélése szerint menekültellenes politikával „új mélységeket” ért el a párt.

Újabb incidensek Németországban

Németországban a rendőrség vasárnap újabb incidensekről közölt jelentéseket a menekültválsággal kapcsolatban. Az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi Oberhausen rendőrkapitányságának közleménye szerint szombaton egy helyi fürdőben „erkölcstelen módon érintettek meg” három tizenegy és tizennégy éves kor közötti lányt, akik az esetet rögtön jelentették a fürdő személyzetének. Egy munkatárs értesítette a rendőrséget, többen pedig a rendőrök megérkezéséig feltartóztatták a gyanúsítottakat, nyolc tizennyolc és huszonegy év közötti fiatalembert, akiket „bevándorlóként tartanak nyilván”. Az ügyet a rendőrkapitányság szexuális bűncselekmények feltárásával foglalkozó osztálya vizsgálja, a gyanúsítottakat előállították, majd a rendőri intézkedések után az ügyészséggel egyeztetve szabadon engedték őket - áll a közleményben.

Az Erfurt tartományi rendőr-főkapitányság közleménye szerint ismeretlenek házilagos készítésű csőbombát hoztak működésbe Eisenach városban egy ház előtt, amelyben szíriai menedékkérőket szállásoltak el. Az eset március 4-re virradóra történt, de a rendőrségnél csak most tettek feljelentést - áll a közleményben, amely szerint személyi sérülés nem történt, az épületben nem keletkezett kár, és a negyvenszer nyolc centiméter méretű robbanószerkezeten egy horogkereszt volt látható. Az ügyben nyomozást indítottak.

Szakértő: Alternatív útvonalon is érkezhetnek a migránsok

A Görögországban rekedt migránsok menekültstátust kérhetnek, vagy visszatoloncolják őket, ugyanakkor Albánián keresztül viszonylag könnyen át lehet jutni Montenegróba és onnan Horvátországba - mondta el az M1-nek Angyal Ágnes, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója. Emellett Albánia nagy része tengerpart, az Adriai-tenger túloldalán pedig Olaszország van, ami az albánok révén a 90-es években már viszonylag bejáratott útvonal - tette hozzá. A kutató szerint az olaszok számítanak is arra, hogy hajókkal feléjük fordul a migránsáradat, ezért a déli Puglia tartományban regisztrációs központokat (hotspotokat) terveznek. Ezen felül egyes információk szerint a líbiai partoknál mintegy kétszázezer migráns tervezi, hogy az időjárás javulásával a tengeren haladva Olaszország felé veszi az irányt, ez pedig az olaszok helyzetét nehezítheti, mivel az ország két oldalán is helyt kéne állni egyszerre.

Athén: Egyre nagyobb tömeg torlódik fel

Folyamatosan nő a Görögországban tartózkodó migránsok száma, jelenleg negyvennégyezren vannak, miközben harmincegyezer férőhely van a görögországi menekültszállásokon - tájékoztatott vasárnap a görög kormány. A görög szigeteken kilencezren várják, hogy továbbutazhassanak, Athén környékén tizenegyezer menedékkérő található, míg a macedón határnál tizenkétezren reménykednek továbbra is abban, hogy újra megnyílik előttük a határ és továbbmehetnek Nyugat-Európa felé.