Külföld

Túszokat ejtettek az iszlamisták Marawiban

A terroristák lefejezik a civileket, ha támad a hadsereg

Iszlamista szélsőségesek mintegy 300 túszt tartanak fogva a Fülöp-szigeteki Marawiban, és a kormányerők emiatt nem tudnak átfogó támadást indítani a nyolc hete húzódó konfliktus lezárása érdekében - közölte pénteken Rodrigo Duterte, az ország elnöke.

Duterte egy befektetési fórumon beszélt Davao városban arról, hogy utasította a hadsereget, ne indítsanak olyan támadást, amely veszélybe sodorhatja a túszok életét Marawiban. A Fülöp-szigeteki elnök úgy vélte, ha támadnának, a szélsőségesek elkezdhetik lefejezni a túszaikat, ezért - ha szükséges - akár egy évet is várnak az offenzívával.
Az összecsapások május végén kezdődtek az Iszlám Állam dzsihadista szervezettel szövetséges fegyveresek és a kormánycsapatok között a Fülöp-szigetek déli részén fekvő Marawiban. A konfliktusban mára több mint 600 ember vesztette életét, többségében a lázadók soraiból, de több tucat civil lakost is kivégeztek a szélsőséges fegyveresek.
Duterte szükségállapotot hirdetett Mindanao szigetén, és mivel ennek hatálya a napokban lejár, az elnök azt kérte a törvényhozástól, hogy december 31-ig hosszabbítsák meg az intézkedést. A manilai kongresszus szombaton szavaz az ügyről.