Külföld

Tusk: Trump ellenére a Nyugatnak egységesnek kell maradnia

A G7 csoport vezetői a jövő héten találkoznak Kanadában

Az iparilag legfejlettebb hét országot tömörítő G7 csoport vezetői a héten találkoznak Kanadában, hogy megvitassák, milyen problémákkal néz ma szembe a világ, de nem szabad véka alá rejteni, hogy e tárgyalások a Donald Trump amerikai elnök közelmúltbeli döntései és az általuk az Atlanti-óceán két partján kiváltott reakciók által keltett hangulatban zajlanak majd - írta Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a The New York Times című lapban szerdán megjelent cikkében.

"Donald Trump olyan döntéseire gondolok most, mint a párizsi klímamegállapodásból és az Iránnal kötött atomalkuból való amerikai kilépés, valamint az acélra és alumíniumra kivetett új védővámok, ezek bevezetésének módja és indoklása. Számomra mint javíthatatlan Amerika-barát európai számára, aki fanatikusan elkötelezett a transzatlanti együttműködés mellett, ezek szerencsétlen és aggasztó döntések" - magyarázta.

A kulcsfontosságú kérdés most az, hogy ezek a döntések csak a megszokott amerikai politika mellékes változtatásai, amelyekhez természetesen minden elnöknek joga van, vagy egy új stratégiai irány kezdete. Magyarán ez csak egy időszakos rázkódás, vagy inkább a nyugati politikai közösség - amelynek képviselője és informális vezetője a G7 országcsoport - felbomlásának első jelei? - tette fel a kérdést.

Elkerülhetetlen, hogy a konferencián mindenkinek ezek járjanak a fejében, minthogy vannak arra utaló jelek, hogy Washingtonnak ezúttal esetleg nem érdeke megerősíteni közös elkötelezettségünket a szabályokon alapuló nemzetközi rend iránt, amely egyébként ennek a csoportnak az egyik mindenkori fő célja. És ez nem tréfadolog. A rend alternatívája a rendetlenség. Bárki akarná megbontani ezt a rendet, tudnia kell, hogy egységesek maradunk ennek védelmében. Ugyanis közösségünket nem lehet holmi alumíniumvámokkal szétzilálni - szögezte le a lengyel politikus.

"Annyi biztos, hogy valami megváltozott. Amint néhány hete már megállapítottam: Európának egy szempontból hálásnak kell lennie Trump elnöknek. Döntései rádöbbentettek bennünket arra, hogy függenünk kell egymástól. Európának minden tőle telhetőt meg kell tennie azért, hogy a mostani hangulat dacára megvédje a transzatlanti szövetséget. De ezzel egy időben fel kell készülnünk olyan forgatókönyvekre, amelyek szerint önállóan kell cselekednünk. Ennek érdekében pedig erősebb politikai összetartásra és eltökéltségre van szükségünk."

Mint Tusk írta, nem akarja kizárólag az egyik felet hibáztatni az amerikai-európai kapcsolatok válságáért. Mindkét kontinensen azok, akik kételkednek az Egyesült Államok és az Európai Unió közötti erős szövetségben, sőt annak ellenzői is, kitartanak véleményük mellett. Ebben szerinte nincs újdonság. "De nem becsülhetjük alá azt a fenyegetést, hogy vannak Európában olyanok, akik a létező rend alternatívájaként Oroszországgal és Kínával akarnak szorosabb kapcsolatokat kiépíteni. Ne adjunk nekik újabb érveket, kaptak eleget az elmúlt hónapokban! Úgy tűnik, ezek az emberek elfelejtik, hogy a világot azok tették jobbá - amerikaiak és európaiak egyaránt -, akik számára a politika nem csak egy érdekérvényesítő játék és kegyetlen erőpróba, és akik sok áldozatot hoztak értékeink védelmében" - véli az Európai Tanács elnöke.