Külföld

Tusk: Rendeznünk kell a múltat, mielőtt a jövőről tárgyalnánk

Előbb létre kell jönnie a Brexitnek, utána lehet beszélni az együttműködésről

Akkor kezdődhetnek meg a tárgyalások az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kereskedelmi egyezményéről, ha a megfelelő ütemben haladnak az egyeztetések a brit kilépéssel kapcsolatos megállapodás főbb kérdéseiről, például az állampolgárok jogairól - erősítette meg Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a bennmaradó tagállamok vezetőinek küldött pénteki levelében.

Ez a "szakaszos megközelítés" a siker kulcsa, ami nem csupán a taktika része, hanem az idő szűkössége miatt az egyetlen lehetséges út - emelte ki az uniós állam- és kormányfőket tömörítő testület vezetője a meghívólevelében, egy nappal a "huszonhetek" brüsszeli csúcstalálkozója előtt.

"Másként megfogalmazva: rendeznünk kell a múltat, mielőtt a jövőről tárgyalnánk" - fogalmazott Tusk, rámutatva, hogy "a legszilárdabb biztosítékokat kell nyújtani az állampolgárok számára", "hatékony, kikényszeríthető, megkülönböztetéstől mentes és átfogó garanciákra" van szükség.

Tusk az állampolgári jogok mellett a legfontosabb kérdések között említette az EU-val szemben fennálló brit pénzügyi kötelezettségeket, illetve az Észak-Írország és az Ír Köztársaság közötti határ ügyét.

Mint írta, fontos, hogy csak akkor kezdődhessenek meg az előzetes tárgyalások a jövőbeni kapcsolatokról, amennyiben már számottevő előrehaladást értek el ebben a három kérdésben. Tusk hangsúlyozta, azt szeretné, ha a bennmaradó tagállamok felsorakoznának ezen alapelv mögött, és kitartanának mellette a későbbiek során is. A brit kormány szakértők szerint ezzel szemben a "párhuzamos megközelítésben" érdekelt, azaz egyszerre szeretne tárgyalni a kiválás és a jövőbeni megállapodás kérdéséről.

A huszonhetek várhatóan szombaton el fogják fogadni a Brexit-tárgyalásokra vonatkozó iránymutatásaikat. Az Európai Bizottság ezt követően tesz majd javaslatot az egyeztetések megindítására, amelyet még a tagországok kormányait tömörítő tanácsnak is jóvá kell hagynia.