Külföld

Trump szabadkereskedelmi övezet létesítését javasolja a G7-eknek

Sikerült megállapodni egy közös zárónyilatkozatban, de ez nem old meg mindent - jelentette ki Emmanuel Macron

Donald Trump amerikai elnök szabadkereskedelmi övezet létesítését javasolta a G7-országcsoport tagjai között a csoport kanadai csúcstalálkozójának szombati napján, mielőtt elutazott volna Szingapúrba.

trump g7

Hozzátette, hogy az "igazságtalan kereskedelmi megállapodásokért" nem a G7-beli országokat hibáztatja, hanem a korábbi amerikai vezetőket. Figyelmezette az Egyesült Államok kereskedelmi partnerországait, hogy ne viszonozzák az acél- és alumíniumtermékekre nemrég kivetett amerikai büntetővámokat, mert azzal "hibát követnének el". A kanadai csúcstalálkozó fő témája Trump elutazásáig az új amerikai védővámok voltak.

Trump kiválónak minősítette kapcsolatát a többi G7-es vezetővel, különösen Justin Trudeau kanadai kormányfővel, Angela Merkel német kancellárral és Emmanuel Macron francia elnökkel, és nagyon jónak értékelte a csúcstalálkozót. Visszautasította azt a felvetést, hogy elnöksége alatt az Egyesült Államok egyre jobban elszigetelődne a világban.

"A szingapúri csúcs soha vissza nem térő alkalom lesz Észak-Koreának"

Trump szerint jövő heti szingapúri csúcstalálkozója Kim Dzsong Un észak-koreai elnökkel "soha vissza nem térő alkalom" lesz az ázsiai ország számára. Sajtóértekezletén azt mondta: "békemisszióra" megy, amelyben a cél a Koreai-félsziget atomfegyvermentessé tétele. Kim Dzsong Un most "naggyá teheti" országát, de ez egyszeri lehetőség lesz. "Ismeretlen területre indulok a szó szoros értelmében" - mondta, hozzátéve, hogy úgy érzi, a találkozó sikeres lesz, de azonnal tudni - "ösztönösen érezni" - fogja, ha Kim Dzsong Un nem veszi komolyan a tárgyalást az észak-koreai atomprogramról, és akkor ő "nem fogja vesztegetni" egyikük idejét sem. "Minden a dolgok pillanatnyi változásán múlik majd!" - szögezte le az amerikai elnök.

Az amerikai elnök szerint közel a megyezés a NAFTA ügyében

Az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó között újratárgyalt Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezménnyel (NAFTA) kapcsolatban Trump azt mondta, hogy "meglehetősen közel" vannak a megállapodáshoz. Kétféle záradékról tárgyalnak, amely szerint bármely tagország ideiglenesen felfüggeszthetné részvételét a szerződésben. A végeredmény vagy egy jobb NAFTA lesz, vagy az Egyesült Államok külön megállapodásai Kanadával és Mexikóval - mondta.

Trump kiállt amellett, hogy folyamatosan hamisnak nevezi a sajtó egy részét. Kijelentette, hogy vannak az amerikai sajtóban olyan emberek, akik "az Egyesült Államokkal, az amerikai állampolgárokkal vannak, ők büszke állampolgárok, és vannak, akik "hihetetlenül tisztességtelenek". 

A G7-csoportnak 1997-től tagja volt Oroszország is, de a Krím 2014-es annektálása miatt tagságát felfüggesztették. Trump közvetlenül a mostani csúcstalálkozóra való érkezése előtt felvetette, hogy ismét engedjék meg Oroszország részvételét a csoportban, és a szombati sajtótájékoztatóján megismételte ezt, mondván, hogy "előnyös" volna Moszkva ismételt részvétele, miután - mint fogalmazott - "békét akarunk a világban, nem pedig játszadozni".

Conte szeretné, ha Oroszország visszatérne a G7 soraiba

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök újságíróknak nyilatkozva azt mondta a csúcstalálkozón: reméli, hogy a csoport a lehető leghamarabb visszaengedi sorai közé Oroszországot, mert "fontos a párbeszéd" Moszkvával, de ezzel nem azt akarja elérni, hogy azonnal oldják fel Oroszországgal szemben a Krím annektálása és az ukrajnai háború miatt rá kivetett büntetőintézkedéseket. "A szankciók a minszki megállapodással vannak összefüggésben, amely pedig még nem teljesült maradéktalanul" - mondta.

Lavrov: Oroszország nem akar ismét a G7 tagja lenni

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter erre a témára reagálva Moszkvában azonnal közölte, hogy Oroszország nem akar visszatérni, elégedett azzal, hogy tagja a G20-as országcsoportnak (a világ 20 legjelentősebb gazdaságának). Lavrov hozzátette, hogy Oroszország soha nem kérte visszavételét a G7-be. "A  G20-aknál nem lehet ultimátumokat adni, és a tagországoknak megállapodást kell elérniük. Ez a formáció ígéretesebb a jövőre nézve" - jelentette ki Lavrov.

Macron: Sikerül megállaponi egy közös zárónyilatkozatban, de ez nem old meg mindent

Emmanuel Macron már Trump korai távozása után kijelentette, hogy sikerült megállapodni egy közös zárónyilatkozatban a kereskedelemmel kapcsolatban, de - mint mondta - "ez nem old meg mindent".A mind a hét ország által aláírandó nyilatkozatban a résztvevők megerősítik, hogy ragaszkodnak a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) fenntartásához, és hogy folytatják az arra irányuló erőfeszítéseket, hogy folyamatosan csökkentsék a vámokat és a kereskedelmi korlátokat - mondta Macron.

Angela Merkel német kancellár korábban a sajtónak nyilatkozva sajnálkozott amiatt, hogy a hét ország közül az Egyesült Államok az egyetlen, amely nem tartja magát ahhoz a közös vállaláshoz, miszerint 2030-ra újrafeldolgozhatóvá tennék az óceánokba került műanyaghulladékot. Macron is beszélt erről a megállapodásról, de szavaiból nem derült ki, hogy az erről szóló zárónyilatkozatot az Egyesült Államok is aláírja-e.

A dpa hírügynökség betekinthetett a közös zárónyilatkozat tervezetébe, és eszerint a hét ország továbbra is elkötelezi magát a "szabályokon alapuló nemzetközi kereskedelmi rendszer mellett", és küzd a protekcionizmus ellen. "Elkötelezzük magunkat a WTO modernizálása mellett, hogy az igazságosabb legyen" - szerepel a szövegben. A The New York Times című amerikai lap korábban úgy értesült, hogy Trump-elnök küldöttsége ellenezte a "szabályokon alapuló nemzetközi kereskedelmi rendszer" kifejezés használatát.