Külföld

Trump rendkívüli ellenőrzésnek vetné alá a terror fenyegette országokból érkezőket

Így csökkentené az amerikai föld veszélyeztetettségét

Rendkívüli ellenőrzésnek vetné alá Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt a terror által fenyegetett országokból, köztük Franciaországból és Németországból érkező állampolgárokat, hogy ezzel is csökkentsék egy amerikai földön elkövetett terrortámadás lehetőségét - írta vasárnap az AP amerikai hírügynökség.

Az NBC amerikai tévécsatornán vasárnap műsorra tűzött interjúban Chuck Todd riporter megkérdezte Trumpot: előfordulhat-e, hogy javaslata értelmében mindössze keveseket engednének be a tengerentúlról.
"Lehet, hogy addig is eljutunk" - válaszolta a politikus, hozzátéve: "okosnak, ébernek és erősnek kell lennünk".
A republikánus elnökjelölt hónapok óta hangoztatja, hogy meg kellene tiltani a külföldről érkező muszlimoknak a beutazást az Egyesült Államokba, és sűrűn bírálja Barack Obama amerikai elnök kormányát a szíriai menekültek befogadása miatt. A republikánus nemzeti konvencióban csütörtök éjjel elmondott beszédében Trump további pontosítás nélkül sürgette Washingtont, hogy azonnal tegye beutazási tiltólistára "a terrorizmus által kompromittált" nemzeteket a megfelelő ellenőrzési és értékelési rendszerek életbe léptetéséig.
Az NBC Meet the Press című műsorának vendégeként Donald Trump rámutatott néhány "specifikus problémára" Németországban és Franciaországban.
Amikor a házigazda, Todd rákérdezett arra, hogy Franciaországra is vonatkoznának-e az általa életbe léptetni kívánt korlátozások, hiszen ez az állam is "kompromittálódott a terrorizmus által", Trump a következőt válaszolta: "Teljesen igaz. Saját hibájukból történt. Azért, mert beengedték az embereket a területükre."
Ezután a politikus újra a rendkívüli nemzetbiztonsági értékelési mechanizmusok szükségességét hangoztatta.
"Keménynek kell lennünk, kemény előírásokat kell megszabnunk" - tette hozzá. 
"Ha valaki nem tudja bizonyítani azt, amit tudnia kellene bizonyítani, akkor nem teszi be a lábát ebbe az országba" - mondta.