Külföld

Trump nyitott a demokraták felé

Clinton először mondott beszédet a vereség elismerése óta

Donald Trump megválasztott amerikai elnök a demokraták felé nyitott szerdán: New York demokrata párti polgármesterével is tárgyalóasztalhoz ült, és a város támogatását helyezte kilátásba.

Trump eddig csaknem harminc külföldi vezetővel vette fel a kapcsolatot
Donald Trump megválasztott amerikai elnök csaknem harminc külföldi vezető politikussal vette fel a kapcsolatot szerdáig. A leendő elnök és alelnöke, Mike Pence a választási győzelem óta telefonon egyeztetett többek között Hszi Csin-ping kínai államfővel és Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, továbbá szaúdi, iraki, pakisztáni, afganisztáni vezetőkkel és afrikai politikusokkal is.

Bill de Blasio polgármester - aki a kampányban végig aktívan támogatta Trump demokrata párti riválisát, Hillary Clintont - a Trump-toronyban kereste fel a megválasztott elnököt. Donald Trump tavaly az Egyesült Államok legrosszabb polgármesterének nevezte De Blasiót, aki viszont veszélyesnek minősítette Trumpot. 

 

Az egyórás találkozót De Blasio nyíltnak, őszintének és tiszteletteljesnek nevezte. Elmondta: tudatta Trumppal, hogy New Yorkban félelem üli meg az emberek lelkét - például a New York-i rendőrség soraiban 900 muszlim vallású ember szolgál -, és szerinte a megválasztott elnöknek mindenkit meg kellene nyugtatnia. Donald Trump jelezte, hogy támogatja a közmunkaprogramokat és az építési beruházásokat, amelyekhez hasonlókat egyébként politikai ellenfelei is ígértek. 

Trump a lobbisták tevékenységének szabályozását tervezi 
Donald Trump és munkatársai már Trump egyik választási ígéretének beváltásán dolgoznak, a lobbisták tevékenységének szabályozását tervezik és etikai kódexről is tanácskoznak. Trump egyik választási ígérete az volt, hogy szigorú szabályozással szorítja korlátok közé a lobbisták tevékenységét, hogy csökkentse vagy akár meg is szüntesse a politikára gyakorolt befolyásukat. A terv szerint a kormányzati tisztséget vállalók és a kormányzati adminisztrációban dolgozók a munkahelyükről történő távozásuk után öt éven belül nem tevékenykedhetnének lobbistaként. Trump azt is tervezi, hogy a washingtoni kormányzati hivatalokban nagyarányú személycserét hajt végre: négyezer új alkalmazott felvételét ígéri. "Túl sok ember helyezkedett el kormányhivatalokban csak azért, akár átmeneti időre is, hogy aztán lobbistaként milliókat keressen. Ez a valóság, és ez aggasztó" - fogalmazott Meredith McGehee, egy kormányzati reformokkal foglalkozó csoport vezetője. A Republikánus Párt nem támogatja egyöntetűen a törekvést.

Míg Trump De Blasióval tárgyalt, addig Mike Pence, a leendő alelnök Joe Biden jelenlegi alelnöknél tett látogatást. Találkozójuk után Biden úgy nyilatkozott: a kormány "jó kezekben lesz" Donald Trump elnöki beiktatása után. Mike Pence megbeszélést folytatott Nancy Pelosival, a demokraták parlamenti csoportjának még hivatalban lévő vezetőjével és Chuck Schumerrel, a szenátus kisebbségi demokrata frakciójának szerdán megválasztott új vezetőjével. 

Néhány demokrata párti politikus máris nyitottnak mondta magát az együttműködésre Donald Trumppal és kormányával. A nyugat-virginiai Joe Manchin szenátor például szerdán azt mondta: "Ha a megválasztott elnök jó politikával jön elő, én ezer százalékig mögötte vagyok". 

 

Csütörtökön Trump az Oracle számítástechnikai cég vezérigazgatójával, Safra Catzcal és Nikki Haley dél-karolinai republikánus kormányzóval találkozik. Haleyt - aki az előválasztási folyamatban a muszlimokra tett megjegyzései miatt élesen bírálta Trumpot - sajtóinformációk szerint Trump meghívhatja a kormányba is.

Választási vereségének elismerése óta először mondott beszédet Clinton 

A közvetlenül az elveszített elnökválasztás után mondott beszéde óta először jelent meg és mondott beszédet a nyilvánosság előtt Hillary Clinton szerdán. A demokraták volt elnökjelöltje Washingtonban, a Gyermekvédelmi Alap nevű, hátrányos helyzetű gyermekekkel foglalkozó nonprofit szervezet rendezvényén mondott beszédet. A későbbi first lady és külügyminiszter fiatal ügyvédként - évtizedekkel ezelőtt - ennél a szervezetnél kezdte jogi karrierjét, s most életműdíjat vett át az alapítványtól. Beszédében Clinton elsősorban a gyermekvédelemről szólt, de röviden kitért a választási vereségre is. "Tudom, hogy önök között sokan mélyen elkeseredettek a választási eredmények miatt, én is az vagyok, elmondani sem tudom, mennyire" - fogalmazott. Elmondta: nagyon nehezére esett megjelenni a nyilvánosság előtt, és hogy a választási eredmények "nagyon mély megosztottságot" tártak fel az Egyesült Államok lakosságán belül. 

Új nevet kap a Trump Palota
A lakók tiltakozása miatt új nevet kap a Trump Palota nevet viselő épület New York Manhattan városrészében. Az ott lakók még októberben petícióban követelték a név eltávolítását, és a toronyház homlokzatáról szerdán le is szerelték. Még két további toronyházról kerülhet le Donald Trump neve. Trump az Egyesült Államok egyik legjelentősebb ingatlanfejlesztője. Sok épületre rátették a nevét is, amelyet az új tulajdonos is meghagyott. A választási kampányban azonban néhányan kezdeményezték a feliratok eltávolítását, mert nem értettek egyet Trump politikájával.Trump vállalata szerint közös megegyezéssel történik a névcsere, egy jóval korábbi megállapodás végrehajtásáról van szó.