Külföld

Trump nem akar Aszad ellen harcolni Szíriában

Clinton az FBI-t kárhoztatja a vereségéért, hívei az elektorokat győzködik

Az Iszlám Államot és nem Bassár el-Aszad szír elnököt akarja legyőzni – erősítette meg a választási kampányban már elhangzott véleményét a Wall Street Journalnak Donald Trump, jelezve, hogy együtt akar működni Oroszországgal. A megválasztott amerikai elnök győzelmébe Hillary Clinton tábora továbbra sem tud belenyugodni: folytatódtak a tüntetések, sőt, arra biztatják az elektorokat, hogy a választási eredményre fittyet hányva a volt külügyminisztert emeljék mégis „trónra”.

Trump-taxi 20161114
Trump-taxi Tiranában. Világszerte meglovagolják a győzelmét (Fotó: Reuters - Florion Goga)

Gyors választ kaptak a szíriai felkelők arra a követelésükre, hogy az Obama-adminisztrációhoz hasonlóan Donald Trump is támogassa őket. A megválasztott elnök a Wall Street Journalnak nyilatkozva egyértelművé tette: Szíriában az Iszlám Állam legyőzése a célja, és nem a „ki tudja, kik is azok a lázadók” segítése – Hillary Clinton ugyanis még fegyvert és pénzt ígért a lázadóknak. Trump hasonlókat már mondott a kampányában is. Azonban hogy ezt immár a megválasztása után, a „békülékeny, fogjunk össze mindenkivel, fontoljuk meg mindenki véleményét” PR-offenzíva keretében hangsúlyozta újra, az új amerikai külpolitika prioritásait is jelzi. A Fehér Házba januárban beköltöző Trump kiállt az Oroszországgal való szoros együttműködés mellett is, méltatva Vlagyimir Putyin neki címzett köszöntő levelét.

Az egyelőre nem világos, hogy mikor kerül sor a Trump–Putyin „telefoncsúcsra”, személyes találkozó a beiktatás előtt aligha lesz. Trump azonban már szombaton találkozott egyik legnagyobb európai támogatójával, a Brexit-szavazást sikerre vivő Nigel Farage-dzsal. A brit politikus a hírek szerint felajánlotta, hogy közvetítőként segítene elsimítani a londoni kormány és az új amerikai elnök közötti – részben Szíria miatt fennálló - feszültségeket. Farage a találkozón viccelődött a Trumppal szemben felmerült szexuális zaklatási vádakkal kapcsolatban: beszámolója szerint azt javasolta a megválasztott amerikai elnöknek, hogy „legyen nagyon barátságos”, amikor a héten Theresa May brit kormányfővel találkozik, „de semmiképp se érjen hozzá”. (Közben Gloria Allred amerikai sztárügyvéd arra kérte Trumpot, hogy ne indítson rágalmazási pereket az őt szexuális zaklatással vádoló nők ellen.) Hillary Clinton is újra megszólalt a hét végén, a vesztes demokrata politikus James Comey-t, az FBI igazgatóját hibáztatta választási vereségéért, mondván: akkor tört meg kampányának lendülete, amikor a „főrendőr” a szabályoknak megfelelően beszámolt az ellene folyó vizsgálatról.

Clinton hívei egyébként továbbra sem akarják elfogadni a választási vereséget, Amerika-szerte folytatódtak a tüntetések. Az interneten közzétett petíciójukban pedig kérik az amerikai elektorokat, hogy a választási eredményektől függetlenül Clintont válasszák meg elnöknek. Az elektori kollégium december 19-én ül össze, a petícióban megfogalmazottak érvényesítésére nincs alkotmányos lehetőség.


Liberálisok demokráciája

Skandalum, vérlázító, a demokrácia sárba tiprása, az amerikai értékek meggyalázása – az amerikai és hazai libbal oldal megmondóemberei ezt szajkózták, amikor kampányában Donald Trump félhangosan megjegyezte, hogy várják meg a választások végét, és akkor majd elmondja, elismeri-e a voksolás eredményét. Aztán Trump nyert. S mit látunk? Hillary Clinton ugyan elismerte a vereségét, azonban a hívei azóta minden lehetséges és lehetetlen eszközt elővesznek, hogy megkérdőjelezzék Trump győzelmét. Tüntetnek az utcán, kukákat borogatnak és helyenként még lövöldöznek is. Széplelkű egyetemisták kikövetelik, hogy maradjon el a tanítás, mert liberális lelkük nem tudja feldolgozni Hillary vereségét. Közben meg kampányt indítanak azért, hogy az elektorok ne az amerikai alkotmány szerint szavazzanak, hanem hallgassanak a liberális vezényszóra. Ugyanaz, mint pár hónapja a Brexit idején. Ha nem mi nyertünk, az nem lehet demokratikus, sőt, az már maga a fasizmus. S ebben az esetben a fenébe az egész demokráciával.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom