Külföld

Trump meghívta Dutertét a Fehér Házba

A két elnök főképp Észak-Korea miatti aggodalmaikról váltott szót

Donald Trump amerikai elnök szombaton meghívta Rodrigo Dutertét, a Fülöp-szigetek államfőjét Washingtonba - adta hírül közleményben a Fehér Ház.

A két elnök a tájékoztatás szerint "nagyon barátságos" telefonbeszélgetést folytatott egymással, és főképp Észak-Korea miatti aggodalmaikról váltottak szót. Hogy mikorra szól Duterte meghívása a szövetségesi kapcsolat megvitatására, arra nem tért ki a közlemény.

Trump a tervek szerint novemberben a Fülöp-szigetekre utazik, hogy részt vegyen ázsiai országok csúcstalálkozóin.

A két elnök telefonbeszélgetén szó esett arról is, hogy a "Fülöp-szigetek kormánya nagyon kemény harcot folytat, hogy megszabadítsa az országot a kábítószertől, amely a világ számos országát érintő csapás".

Rodrigo Duterte tavaly nyári hivatalba lépése óta könyörtelen harcot hirdetett a kábítószeres bűncselekmények akár csak feltételezett elkövetői ellen. Arra bíztatta a hatóságokat és a lakosságot is, hogy bátran végezzenek bárkivel, aki szerintük kábítószeres bűncselekménnyel gyanúsítható. Emiatt már több ezren haltak meg az országban rendőri akciók során és tisztázatlan gyilkosságokban. Jogvédő szervezetek szerint Duterte emberiesség elleni bűnöket követ el.

A hagyományosan az Egyesült Államok szövetségesének számító Fülöp-szigetek elnöke hivatalba lépése óta több olyan nyilatkozatot és diplomáciai lépést is tett, melyekkel arra utalt, hogy országa lazíthat a szoros amerikai szövetségen, és Oroszországhoz és a térségben meghatározó Kínához közeledne.