Külföld

Trump embere tárgyal Moszkvában

Nem valószínű, hogy Washington feloldaná az oroszok elleni szankciókat

Nagy figyelmet váltott ki az orosz fővárosban, hogy Moszkvába érkezett tegnap Carter Page, de az is, hogy a pontos státusa körül nagy a bizonytalanság. Az amerikai üzletembert Donald Trump megválasztott amerikai elnök még az előválasztási küzdelemben öt külpolitikai tanácsadója egyikeként nevezte meg.

Moszkvába érkezett Carter Page, Donald Trump megválasztott amerikai elnök tanácsadója, hogy befolyásos orosz üzletemberekkel és szellemi vezetőkkel tárgyaljon – jelentette csütörtökön a RIA Novosztyi orosz hírügynökség. A Reuters hírügynökség szerint Page-t korábban Trump külpolitikai tanácsadójaként tartották számon. „Befolyásos üzletemberekkel és szellemi vezetőkkel fogok tárgyalni” – tájékoztatta moszkvai programjáról a RIA Novosztyi orosz hírügynökséget Carter Page. Elmondta, hogy december 13-ig marad az orosz fővárosban.

Szóvivője révén a Kreml és az orosz külügyminisztérium is azt közölte, hogy nem terveztek találkozót Page-dzsel. Dmitrij Peszkov, aki az elnök és apparátusa nevében szokott nyilatkozni, újságíróknak azt mondta, hogy a volt tanácsadó érkezéséről a sajtóból értesült. Leonyid Szluckij, az állami duma (parlamenti alsóház) külügyi bizottságának liberális elnöke nem zárta ki, hogy fogadja az üzletembert. Carter Page korábban úgy nyilatkozott, hogy a megválasztott amerikai elnök kormányzatának olyan emberekre van szüksége, akik hisznek az amerikai–orosz kapcsolatokban rejlő lehetőségekben. Szavai szerint a két ország között nem alakulhat ki párbeszéd a Vlagyimir Putyin orosz elnökbe vetett bizalom nélkül.

Londoni pénzügyi elemzők szerint Trump hivatalba lépésével sem vált azonnal irányt az amerikai külpolitika, és valószínűtlen az is, hogy Trump kormánya a belátható előrejelzési távlatban feloldaná az Oroszország ellen foganatosított gazdasági-pénzügyi szankciókat. Az Oxfordi Egyetem Londonban működő gazdasági elemzőrészlege, az Oxford Economics csütörtökön ismertetett tanulmányában közölte: modellszámításai alapján hetvenszázalékosra taksálja annak az esélyét, hogy a Moszkva elleni európai és amerikai szankciók változatlan formában legalább 2017 végéig fennmaradnak.

Közben kiderült, hogy a megválasztott elnök a fosszilis energiaforrások hívét nevezi ki a szövetségi környezetvédelmi hivatal (EPA) vezetőjének. Az oklahomai Scott Pruitt a leköszönő elnök, Barack Obama környezetvédelmi politikájának bírálójaként ismert. Sajtóinformációk szerint például megszüntetné a környezetet szennyező anyagok kibocsátásának kimondott szabályozását. Utóbbit viszont Obama elnökségének egyik nagy eredményeként tartják számon.