Külföld

Trump: Ryan Zinke belügyminiszter még idén távozik tisztségéből

Utódját a jövő héten nevezi meg

Ryan Zinke amerikai belügyminiszter távozását jelentette be szombaton Donald Trump amerikai elnök Twitter-üzenetben.

 Az amerikai elnök mikroblogján közölte, hogy Zinke az év végéig távozik hivatalából, utódját a jövő héten nevezi meg.

Trump nem említette a majdnem két éve hivatalban lévő belügyminiszter távozásának indokát, ugyanakkor közölte, hogy Zinke "sokat elért hivatali ideje alatt".

Ryan Zinke ellen szövetségi vizsgálat folyik egyebek között hivatali visszaélés gyanúja, politikai tevékenysége, illetve túlzottan magas utazási kiadásai miatt.

Az AP amerikai hírügynökség megjegyzi, hogy Zinke hetekkel azelőtt távozik tisztségéből, hogy a novemberi félidős választásokon a képviselőházban többségbe került demokraták átveszik az alsóház irányítását, így a hatalmi viszonyok eltolódása miatt további vizsgálatokra lehet számítani.

Ryan Zinke vezető szerepet játszott Trump arra irányuló erőfeszítéseiben, hogy a környezetvédelmi szabályok enyhítésével támogassa a hazai energiaszektor fejlesztését.     Az 51 éves politikus a többi között csökkentette a természetvédelmi területek kiterjedését, és javasolta az amerikai tengerparti vizeken történő olajkitermelést.

Környezetvédők mellett Chuck Schumer, a szenátus demokrata frakciójának vezetője is üdvözölte Zinke távozását posztjáról. 

"Ryan Zinke volt a kabinet egyik legkártékonyabb tagja, ahogy a környezettel, értékes közföldjeinkkel bánt, és ahogy kormányzati pozícióját saját +hitbizományaként+ kezelte" - írta Schumer Twitter-bejegyzésében.
 

Az Egyesült Államokban a belügyminisztérium más országtól eltérően nem a belbiztonságért felelős tárca. Ezt a feladatot az igazságügyi és a belbiztonsági tárcák látják el. 

A belügyminisztérium alá tartozik az Egyesült Államok tulajdonában álló közföldek mintegy ötödének menedzselése, köztük a Yellowstone és a Yosemite természetvédelmi parké. Az amerikai belügyminisztériumnak mintegy 70 ezer alkalmazottja van.

Donald Trump 2017 eleji hivatalba lépése óta tucatnyi személycsere történt az amerikai kormányban.

Trump felkérésére november 7-én lemondott Jeff Sessions igazságügyi miniszter, december 8-án pedig az amerikai elnök bejelentette, hogy az év végéig távozik hivatalából John Kelly, a washingtoni Fehér Ház kabinetfőnöke, akinek helyét Mick Mulvaney, a Fehér Ház eddigi költségvetési igazgatója veszi át.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom