Külföld

Trump: Korai Szaúd-Arábiát vádolni Hasogdzsi meggyilkolásával

Várhatóan szerdán átvizsgálják az isztambuli szaúdi főkonzul rezidenciáját - Sajtóhírek szerint a gyanúsítottak közül több a szaúdi koronaherceghez köthető

Donald Trump amerikai elnök bírálta kedden azokat a szerinte elsietett vádakat, amelyek világszerte megfogalmazódtak Szaúd-Arábiával szemben Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró eltűnése és feltételezett meggyilkolása ügyében, és azokat a Brett Kavanaugh amerikai főbíró jelölése kapcsán megfogalmazódott vádakhoz hasonlította.

 Az AP amerikai hírügynökségnek adott interjújában az elnök Szaúd-Arábia ártatlanságának vélelme mellett foglalt állást, leszögezve: "először rá kell jönnünk, hogy mi történt". Majd a többi között azt hangsúlyozta: Szaúd-Arábiát okolni az újságíró eltűnéséért újabb példa a "bűnös, amíg nem bizonyította ártatlanságát" elvére.

"Én ezt nem szeretem" - mondta az elnök. "Éppen ezen mentünk keresztül Kavanaugh főbíróval, aki számomra mindvégig ártatlan volt" - fogalmazott Trump, utalva a nemrégiben kinevezett alkotmánybíró, Brett Kavanaugh szenátusi meghallgatására, amelynek során a főbírót szexuális zaklatás vádja érte. Donald Trump akkor arra utasította a Szövetségi Nyomozó Irodát (FBI) hogy egy héten belül folytasson le egy pótlólagos vizsgálatot, és a vizsgálat végül azzal a következtetéssel zárult, hogy a Kavanaugh elleni zaklatási vádak nem bizonyíthatóak.

Donald Trump az AP-nek adott interjújában leszögezte: mind Szalmán bin Abdul-Aziz szaúdi uralkodó, mind Mohamed bin Szalmán koronaherceg cáfolta neki, hogy bármit is tudna arról, mi történt Dzsamál Hasogdzsival, miután belépett hazája isztambuli konzulátusának kapuján.

Az elnök egyúttal visszatért egyik korábbi kijelentésére is, miszerint elképzelhető, hogy Hasogdzsit magukat önállósító gyilkosok ölték meg. Az AP hírügynökségnek kedden este azt mondta: ez csak "megérzés" volt, miután telefonon beszélt a szaúdi uralkodóval, aki nagyon határozottan cáfolta, hogy akár ő, akár a koronaherceg bármit is tudna Hasogdzsi sorsáról.

Donald Trump interjúját azt követően tették közzé, hogy Mike Pompeo külügyminiszter kedden Rijádban megbeszélést folytatott mind a szaúdi királlyal, mind a koronaherceggel. Trump rögtön a megbeszélések után Twitter-bejegyzésben közölte: ő is beszélt a koronaherceggel, aki "gyors, teljes és átfogó vizsgálatot ígért". Az elnök azt írta: "a válaszok nemsokára jönnek".

Pompeo a megbeszélések után szintén azt nyilatkozta: a szaúdi vezetők "erőteljesen cáfolták, hogy bármit is tudnának arról, mi történt a konzulátusukon". Az amerikai tárcavezető közleményt is kiadott, amelyben leszögezte: Rijádban "komoly az elkötelezettség a tények megállapítására és a felelősök megnevezésére, beleértve Szaúd-Arábia vezető politikusait és tisztségviselőit is".

Mike Pompeo szaúd-arábiai és törökországi tárgyalásai amerikai elemzők szerint egyúttal jelzik a Rijádra nehezedő növekvő nemzetközi nyomást is. Ez kivált azt követően erősödött fel, hogy török tisztségviselők arról nyilatkoztak: szerintük egy 15 fős szaúdi osztag a konzulátus épületében meggyilkolta és feldarabolta Dzsamál Hasogdzsit, majd földi maradványait még aznap éjjel el is szállította Isztambulból Rijádba. Dzsamál Hasogdzsi október 2-án tűnt el, amikor bement hazája isztambuli konzulátusára, hogy a közelgő esküvőjéhez szükséges dokumentumokat intézze.

Várhatóan szerdán átvizsgálják az isztambuli szaúdi főkonzul rezidenciáját

A napokban létrehozott szaúdi-török nyomozócsoport várhatóan szerdán átvizsgálja Szaúd-Arábia isztambuli főkonzuljának rezidenciáját, továbbá a külképviselethez tartozó gépkocsikat, mert ez a korábbi közlésekkel szemben kedd este mégsem történt meg - mondta Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter szerdán Ankarában újságíróknak. Cavusoglu azt követően nyilatkozott, hogy Mike Pompeóval, a rövid munkalátogatásra Ankarába érkező amerikai kollégájával tárgyalt Hasogdzsi ügyéről.

Az amerikai külügyminisztert először Recep Tayyip Erdogan török elnök fogadta szerdán az ankarai Esenboga repülőtéren, mivel a találkozó után a török államfő közvetlenül Moldovába indult hivatalos útra. A megbeszélésen jelen volt Cavusoglu mellett Hakan Fidan, a török hírszerzés vezetője, Ibrahim Kalin török elnöki szóvivő, valamint James Jeffrey, az Egyesült Államok szíriai különmegbízottja is. A 35 perces megbeszélést követően Cavusoglu újabb 40 percig még külön is tárgyalt Pompeóval. Az amerikai külügyminiszter nem sokkal később repülőn el is hagyta Törökországot. A török külügyminiszter szerint "hasznos és gyümölcsöző" volt a találkozó.

A török rendőrség a korábbi közlésekkel szemben kedd éjjel nem tudta elkezdeni a szaúdi főkonzul isztambuli rezidenciájának átvizsgálását, mivel a török-szaúdi nyomozócsoportból a szaúdi fél közölte, hogy nem tud csatlakozni a művelethez. Ennek némileg Cavusoglu beszámolója, amely szerint a főkonzul családjának jelenléte miatt nem volt házkutatás.

A hatóságok hétfő éjszaka a főkonzulátus épületét, ahol Hasogdzsinak nyoma veszett, már átvizsgálták. Az NTV török hírtelevízió kedden arról számolt be, hogy a vizsgálat során bizonyító erejű anyagminták is előkerültek, így majd a külképviseletet is átvizsgálják még.

Az amerikai külügyminiszter Donald Trump amerikai elnök felkérésére kedden még Rijádban tanácskozott az ügyben a 82 éves szaúdi uralkodóval és fiával, Mohamed bin Szalmán trónörökössel, a szaúdi politika tényleges irányítójával.

Pompeo szerdán újságíróknak tett nyilatkozatában azt mondta: biztosította a szaúd-arábiai vezetés, hogy az ország isztambuli konzulátusán eltűnt Hasogdzsi ügyében "teljes körű és átfogó" vizsgálatot végez, amely alól senki nem lesz kivétel.

The New York Times: a gyanúsítottak közül több a szaúdi koronaherceghez köthető

A török hatóságok által Hasogdzsi eltűnése ügyében gyanúsított 15 szaúdi közül négyen Mohamed bin Szalmán koronaherceg közvetlen környezetéhez tartoznak - írta kedd este internetes oldalán a The New York Times, amely fotókat is mellékelt az egyik gyanúsítottról.

A tekintélyes amerikai lap Isztambulból keltezett tudósítása szerint az egyik gyanúsított, Maher Abdulaziz Mutreb gyakran volt látható a koronaherceg kíséretében. A cikkhez mellékelt fotók tanúsága szerint Mohamed bin Szalmán 2018 márciusi amerikai látogatásán, valamint áprilisi madridi és párizsi útjain is ott volt, feltehetően a herceg testőrségének tagjaként. Tanúk és más felvételek szerint három további férfi szintén Szalmán herceg biztonsági kíséretéhez tartozhat.

Az ötödik gyanúsított egy igazságügyi orvosszakértő, aki a szaúdi belügyminisztériumban olyan magas pozíciót tölt be, hogy csak a szaúdi vezetés felső szintjéről kaphatott utasítást.

Ha ezek az emberek - ahogy azt török hatóságok állítják - ott voltak az isztambuli szaúdi konzulátuson, amikor Dzsamál Hasogdzsi eltűnt, az közvetlen kapcsolatot jelenthet az ügy és a koronaherceg között. Ez aláásná azt - az amerikai elnök által felvetett - lehetséges szaúdi magyarázatot, hogy Hasogdzsit esetleg magukat önállósító, a koronaherceg jóváhagyása nélkül cselekvő gyilkosok ölték meg.

A The New York Times megjegyzi: a gyanúsítottak és a koronaherceg közötti kapcsolat fényében mind a Fehér Ház, mind a kongresszus nehezen fogadhat el egy ilyen magyarázatot.

Az igazságügyi orvosszakértő jelenléte ráadásul a lap szerint arra utalhat, hogy kezdetektől az újságíró megölése volt a cél, és nem egy eldurvult kihallgatás közben, kihallgatói szándékai ellenére halt meg Hasogdzsi. A The New York Times munkatársai legalább kilenc gyanúsítottról állapították meg, hogy a szaúdi biztonsági szolgálatok, a hadsereg vagy valamelyik minisztérium munkatársai.

Török tisztségviselők korábban azt mondták - emlékeztet rá az amerikai lap -, bizonyítékaik vannak arra, hogy a 15 szaúdi férfi október 2-án érkezett repülőgéppel Isztambulba, meggyilkolta Hasogdzsit, feldarabolta testét egy direkt ezzel a céllal magukkal vitt csontfűrésszel, és még aznap visszarepült Rijádba. Az adatok arról tanúskodnak, hogy október 2-án két - a koronaherceggel és a belügyi tárcával szoros kapcsolatot ápoló cég által bérelt - szaúdi magángép landolt az isztambuli reptéren, és még Hasogdzsi eltűnésének napján vissza is repült a sivatagi királyság fővárosába. Török tisztségviselők szerint Dzsamál Hasogdzsit a konzulátusra érkezését követő két órán belül megölték. Ennyi idő pedig aligha elég arra - írta a The New York Times, hogy egy kihallgatás végzetes fordulatot vegyen.

Török lap: Hasogzsdit kegyetlenül megkínozták és meggyilkolták a konzulátuson

Megkínozták és kegyetlenül meggyilkolták Hasogdzsit miután október 2-án belépett Isztambulban a szaúdi főkonzulátus ajtaján - írta szerdán a Yeni Safak című, kormányközeli török napilap egy, a külképviseleten készült hangfelvételre hivatkozva.

Az újság közölte: Hasogdzsit, aki csak a tervezett házasságkötéshez szükséges papírjait ment intézni a főkonzulátusra, a jelenlévők vallatni kezdték. Faggatása közben kitépték a körmeit, majd levágták a fejét - ismertette a Yeni Safak.

A lap beszámolója szerint a hangfelvételen kivehető, ahogy a szaúdi főkonzul a végrehajtóknak azt mondja: "kint csináljátok ezt, bajba kerülök miattatok". "Ha Szaúd-Arábiába visszatérve még élni akarsz, hallgass!" - hangzik a válasz a felvételen. A török hatóságok szerint a gyilkosság végrehajtásáért egy Szaúd-Arábiából október 2-án hajnalban Isztambulba érkezett, 15 fős szaúdi osztag, köztük egy igazságügyi orvosszakértő felelt.

A Yeni Safakkal ellentétben a Middle East Eye című, közel-keleti ügyekkel foglalkozó portál szintén török hatósági forrásokra hivatkozva azt írta: szó sem volt kihallgatásról, Hasogdzsi meggyilkolása volt a cél, és a csoporttal utazó törvényszéki orvos már akkor nekilátott az újságíró feldarabolásának, amikor Dzsamál Hasogdzsi még életben volt, és az egész hét percig tartott. A lap úgy tudja, hogy a Sabah című török lap birtokában van egy 3 perces részlet a török hatóságok felvételéből, de egyelőre nem hozták nyilvánosságra.