Külföld

Trump: Észak-Korea továbbra is rendkívüli fenyegetést jelent

Az amerikai elnök megújította a Phenjannal szembeni gazdasági szankciókat és meghosszabbította az „országos vészhelyzetet” is

Észak-Korea változatlanul "rendkívüli fenyegetést" jelent az Egyesült Államokra - szögezte le Donald Trump amerikai elnök pénteken újságíróknak, miután meghosszabbította a 2008 óta érvényben lévő "országos vészhelyzetet"

Az elnök alig pár nappal korábban - a Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel Szingapúrban tartott csúcstalálkozó után - még azt mondta, hogy "Észak-Korea semmiféle nukleáris fenyegetést nem jelent", a csütörtöki kormányülésen pedig arról beszélt, hogy Észak-Koreában már megkezdődött az atomfegyver-mentesítés. 

Pénteken viszont Trump elnöki rendelettel egy évre meghosszabbította az Észak-Koreára vonatkozó úgynevezett "országos vészhelyzetet", és egyúttal megújította a gazdasági szankciókat is.

Az elnöki utasítás kimondja, hogy "a fegyverekhez felhasználható hasadóanyagok megléte és elterjedése" és a phenjani kormány politikája és cselekedetei "továbbra is szokatlan és különleges fenyegetést jelentenek az Egyesült Államok nemzetbiztonságára, külpolitikájára és nemzetgazdaságára". 

Az "országos vészhelyzet" 2008 óta van érvényben. Kim Dzsong Un a szingapúri csúcstalálkozón ugyan ígéretet tett országa teljes és ellenőrizhető atomfegyver-mentesítésére, de ennek konkrét feltételeit és lépéseit Washington és Phenjan még nem dolgozta ki. Mike Pompeo, az amerikai diplomácia irányítója - ahogyan a héten fogalmazott -"a közeli jövőben" Phenjanba látogat, éppen a részletek egyeztetése végett.

Washington üres koporsókat küld katonái földi maradványaiért Észak-Koreába

Washington 215 üres koporsót küld Észak-Koreába az 1950 és 1953 között vívott koreai háborúban elesett katonák földi maradványaiért - tudatta szombaton egy dél-koreai katonai illetékes. A koporsókat mintegy harminc amerikai jármű viszi majd szombat délután a két Koreát elválasztó határhoz a Camp Humphreys támaszpontról, a Szöultól délre fekvő Pjöngtekből. Donald Trump és Kim Dzsong Un június 12-én Szingapúrban állapodott meg a háborúban elesett amerikai katonák földi maradványainak felkutatásáról és átadásáról.

Washington és Szöul felfüggesztett két katonai kiképzési csereprogramot

Az Egyesült Államok és Dél-Korea megállapodott abban, hogy meghatározatlan időre elnapol két katonai kiképző csereprogramot - adta hírül pénteken az Egyesült Államok védelmi minisztériuma. A megállapodás a szingapúri csúcstalálkozó folyománya. Dana White minisztériumi szóvivő közölte, hogy két olyan haditengerész-képző programról van szó, amelyeket eredetileg a következő három hónapban tartottak volna.

Ugyancsak White jelentette be e hét elején, hogy az Egyesült Államok felfüggeszti az augusztusra tervezett, Dél-Koreával közös hadgyakorlatot, és hogy a védelmi minisztérium leállította annak minden előkészítési munkáját. Hozzátette ugyanakkor, hogy a Csendes-óceán térségében más országokkal tervbe vett katonai manővereket megtartják.