Külföld

Történelmi félreértések Trump tanácsadója körül

Náciszimpatizáns társaság tagjának kiáltották ki, a történész eloszlatja a homályt

A Forward weboldalán megjelent cikkben „kollaboránsnak” és náciszimpatizánsnak nevezte Donald Trump magyar származású tanácsadóját, Sebastian Gorkát, aki a hírek szerint a Vitézi Rend tagja. Veszprémy László Bernát történész súlyos érvelési hibákkal vádolja a múlt hónapban megjelent cikket, az általuk használt technikát pedig több szakértő majdnem olyan súlyú ferdítésnek nevezi a témában, mint a holokauszt tagadását.

A múlt hónapban az amerikai Forward weboldalán egy olyan cikk jelent meg, amely szerint az izraeli jobboldal alapítóit náci kollaboránsoknak nevezte. Az újság ezek után Trump magyar származású tanácsadóját, Sebastian Gorkát nevezte nácinak, miután kiderült, hogy Gorka a vitézi rend tagja, egy most megjelent válaszcikkben egy történész oszlatja el az előzőekben megfogalmazott tévképzeteket.

Veszprémy László Bernát nemrég megjelent cikkében rávilágít: teljesen abszurd azért nácinak nevezni a tanácsadót, mert a vitézi rend tagja, az pedig, hogy magát a rendet összemossák a nácikkal, szintén megengedhetetlen. Hozzátette: a hivatkozott cikk nem tesz különbséget az oroszok bevonulása előtt és után működött vitézi rend(ek) között, az eredetit ugyanis feloszlatták – így a háborúval összefüggő bűntényekről csak az 1945 előtti időszakban beszélhetünk. Kérdésére Ungváry Krisztián megerősítette: 1945 után a rend már nem végzett semmiféle politikai tevékenységet, különösen nem igaz rájuk az, hogy kémek lettek volna, és miután nem vallottak nemzetiszocialista nézeteket, nácinak sem nevezhetők.

 

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom