Külföld

Törökországnak nem áll szándékában nemzetközi bíróságra vinni a Hasogdzsi ügyet

Elhagyta Szaúd-Arábiát a megölt újságíró fia

Törökországnak nem áll szándékában nemzetközi bíróságra vinni az Isztambulban meggyilkolt szaúdi ellenzéki újságíró, Dzsamál Hasogdzsi ügyét - mondta török külügyminiszter csütörtökön Ankarában egy sajtótájékoztatón.

Mevlüt Cavusoglu hozzátette: a nyomozást a török jog szerint kell lefolytatni, a felelősök ellen pedig Törökországban kell eljárást indítani.

Kedden már Recep Tayyip Erdogan török elnök is azt javasolta, hogy az ügyben Szaúd-Arábiában őrizetbe vett 18 gyanúsítottat Isztambulban állítsák bíróság elé. Erdogan, aki szerint Hasogdzsi halála előre kitervelt politikai gyilkosság volt, akkor úgy fogalmazott: "a nemzetközi lelkiismeret nem nyugszik meg, amíg valamennyi érintett ember - a végrehajtóktól a megrendelőkig - nem nyeri el büntetését".

A szaúdi abszolút monarchiát élesen bíráló Hasogdzsi október 2-án tűnt el, miután felkereste az isztambuli szaúdi főkonzulátust, hogy a közelgő esküvőjéhez szükséges dokumentumokat intézze. Török menyasszonya az épületnél várta, de nem látta kijönni. Hang- és videofelvételekre hivatkozó török sajtóbeszámolók, valamint nevük elhallgatását kérő török tisztségviselőktől származó amerikai értesülések alapján Hasogdzsit a külképviseleten brutális módszerekkel meggyilkolták. Szaúd-Arábia ezt korábban tagadta. Szombaton azonban beismerte, azt állítva, hogy az újságíró dulakodás - feltehetően fojtófogás alkalmazása - következtében vesztette életét. Mindazonáltal a szaúdi külügyminiszter, Ádel al-Dzsubeir vasárnap arról beszélt, hogy a szaúdi hatóságok előtt még mindig nem ismeretes, hogyan gyilkolták meg Hasogdzsit, és hogy hol a holtteste.

Cavusoglu csütörtökön egyúttal arra hívta fel a figyelmet, hogy az ügyben még több a megválaszolandó kérdés. Egyebek mellett az, hogy ki adott utasítást a gyanúsítottaknak, hogy hol a holttest.

Az isztambuli főügyészség a nyomozás keretében a szaúdi főkonzulátus már legalább 28 török alkalmazottját hallgatta ki tanúként. Köztük a külképviselet sofőrjét, a műszaki karbantartót, a könyvelőt és az ügyfélszolgálati munkatársat is. Ezen a héten várhatóan még 17 dolgozót hallgatnak ki tanúként, köztük külföldi állampolgárokat is. A török sajtóbeszámolók alapján ugyanakkor nem egyértelmű, hogy a külföldi állampolgárok megjelölés az isztambuli főkonzulátus esetleges külföldi alkalmazottjaira vagy a szaúdi diplomatákra vonatkozik-e.

Az isztambuli szaúdi főkonzul múlt kedden délután egy menetrend szerinti járattal elhagyta Isztambult, és hazarepült Rijádba.

A szaúdi főügyész szerint előre kitervelt gyilkosság történt

Előre kitervelt bűncselekmény volt a szaúdi főügyész szerint Dzsamál Hasogdzsi újságíró meggyilkolása Isztambulban - jelentette csütörtökön a szaúdi állami televízió.

A Törökországtól származó információk arra mutatnak, hogy a Hasogdzsi-ügy gyanúsítottjai előre kitervelt módon cselekedtek - közölte a főügyész. A hivatalos rijádi közlemény szerint az ügyészek gyanúsítottakat hallgatnak ki a török-szaúdi nyomozócsoport által összegyűjtött információk alapján.

A bejelentés ismét elmozdulást jelez a legutóbbi hivatalos szaúdi állásponttól, amely szerint Hasogdzsi dulakodás közben vesztette életét. 

A szaúdi vezetést élesen bíráló Hasogdzsi október 2-án tűnt el, miután felkereste hazája isztambuli főkonzulátusát. Rijád egy ideig tagadta, majd múlt szombaton elismerte, hogy az újságírót meggyilkolták a konzulátus épületében. A halálát akkor még azzal magyarázták, hogy összetűzésbe keveredett a konzulátuson tartózkodó személyek egy csoportjával, és az így kialakult dulakodásban vesztette életét.

Hasogdzsi holttestét máig nem találták meg.

Névtelen források: a CIA igazgatója hallotta az újságíró meggyilkolásáról készült hangfelvételt

Gina Haspel, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója e heti törökországi látogatásán meghallgatta a szaúd-arábiai újságíró, Dzsamál Hasogdzsi meggyilkolásáról készült hangfelvételt - mondta el két névtelen forrás a Reuters hírügynökségnek csütörtökön.

A CIA és a török hírszerzés nem kívánta kommentálni az értesülést. Haspel hétfőn utazott Törökországba, hogy az amerikai hírszerzés megismerhesse a gyilkosság napján készült hang- és videofelvételeket.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter csütörtökön azt mondta, hogy Ankara információkat osztott meg azokkal, akik további részletekre voltak kíváncsiak az ügyben. A török diplomácia vezetője jelezte: országa nem akar nemzetközi bírósághoz fordulni Hasogdzsi halála miatt, de átadja a birtokában lévő bizonyítékokat, ha nemzetközi vizsgálat indul.

Recep Tayyip Erdogan török elnök szerint az újságíró halála előre eltervezett politikai gyilkosság volt. Erdogan követelte a felelősök számon kérését, bárhol helyezkedjenek el a szaúdi politikai ranglétrán.

Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös szerdán megígérte, hogy a gyilkosok az igazságszolgáltatás előtt fognak felelni bűneikért.

A szaúdi abszolút monarchiát élesen bíráló Hasogdzsi október 2-án tűnt el, miután felkereste hazája főkonzulátusát Isztambulban, hogy a közelgő esküvőjéhez szükséges dokumentumokat intézze. Rijád több mint két héten át azt állította, hogy Hasogdzsi elhagyta az épületet, és utána tűnt el, később azonban azzal állt elő, hogy az újságíró valóban meghalt. Török sajtóbeszámolók szerint brutális módszerekkel meggyilkolták, amiről hangfelvétel is készült.

Az Európai Parlament fegyverembargó bevezetését javasolja Szaúd-Arábiával szemben

Fegyverembargó bevezetését javasolja Szaúd-Arábiával szemben csütörtökön elfogadott állásfoglalásában az Európai Parlament, amely szerint független, nemzetközi vizsgálatra, illetve egységes uniós fellépésre van szükség Dzsamál Hasogdzsi ellenzéki újságíró meggyilkolásának ügyében.

A strasbourgi plenáris ülésen nagy többséggel, 325:1 arányban jóváhagyott dokumentumban a lehető leghatározottabban elítélték Hasogdzsi megkínzását és megölését, továbbá pártatlan, nemzetközi vizsgálatot követeltek a történtek pontos felderítésére.

A képviselők szerint az Európai Uniónak le kell állítania a Szaúd-Arábiának szánt fegyvereladásokat, a tagállamoknak pedig készen kell állniuk célzott szankciók, például vízumtilalom és vagyonbefagyasztás bevezetésére.

Aláhúzták emellett: nem valószínű, hogy a gyilkosság a szaúdi politikát ténylegesen irányító Mohamed bin Szalmán trónörökös tudta nélkül megtörténhetett volna.

Végezetül az állásfoglalásban arra is felszólították az uniós tagállamokat, hogy vessék fel az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának következő ülésén, hogy miként lehetnek tagok a testületben olyan országok, amelyek "erősen megkérdőjelezhető emberi jogi bizonyítvánnyal rendelkeznek", mint például Szaúd-Arábia.

Rijádnak a jemeni polgárháborúban játszott szerepe miatt az Európai Parlament már október elején is felszólított a fegyverembargó elrendelésére.

Elhagyta Szaúd-Arábiát a megölt újságíró fia

Szalah Hasogdzsi úti célja Washington volt, csütörtökön érkezett meg - mondták a források, akik megjegyezték, hogy az újságíró fia amerikai-szaúdi kettős állampolgár, és kiutazási tilalom volt rá érvényben.
A Reuters hírügynökség rámutatott, hogy Szalah egy nappal azután hagyta el Szaúd-Arábiát, hogy családtagjaival találkozott Szalmán királlyal és a trónörökössel, Mohamed bin Szalmánnal. Az uralkodó család részvétét nyilvánította a Hasogdzsi család tagjainak. A Reuters megjegyezte, hogy a találkozóról készült, a szaúdi állami hírügynökségben megjelent egyik fényképen Szalah hideg tekintettel mered a trónörökösre, miközben kezet ráznak. 

A szaúdi vezetést élesen bíráló Dzsamál Hasogdzsi október 2-án tűnt el, miután felkereste hazája isztambuli főkonzulátusát. Rijád egy ideig tagadta, majd múlt szombaton elismerte, hogy az újságírót meggyilkolták a konzulátus épületében. A halálát akkor még azzal magyarázták, hogy összetűzésbe keveredett a konzulátuson tartózkodó személyek egy csoportjával, és az így kialakult dulakodásban vesztette életét.

Az ügyben sokáig hallgató Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös szerdán kijelentette, hogy az újságíró megölése "undorító incidens" volt, és megígérte, hogy felelősségre vonják a tetteseket. 

Szaúd-Arábia főügyésze csütörtökön közölte, hogy Hasogdzsi ellen előre kitervelt gyilkosságot hajtottak végre. 

Az utóbbi hetek sajtójelentései az elkövetőkről és a gyilkosság feltételezett menetéről arra utalnak, hogy a koronaherceg tudhatott az újságíró elleni "incidensről". Ezt látszik visszhangozni az Európai Parlament csütörtöki állásfoglalása, melyben a képviselők aláhúzták: nem valószínű, hogy a gyilkosság a szaúdi politikát ténylegesen irányító trónörökös tudta nélkül megtörténhetett volna.

Török tisztviselők és több amerikai törvényhozó arra az álláspontra helyezkedett, hogy a 33 éves koronaherceg adott utasítást az újságíró "eltávolítására". 

Dzsamál Hasogdzsi földi maradványai a mai napig nem kerültek elő.