Külföld

Törökország a menekültek továbbengedésével fenyegetőzik

Ömer Celik: Törökország nem koncentrációs táborába

A török EU-ügyi miniszter a menekültáradatot elzáró zsilip megnyitását helyezte kilátásba az ARD német közszolgálati csatornának adott interjújában. A politikus azzal vádolja az Európai Uniót, hogy nem tartja be a márciusi menekültügyi megállapodást.  

Celik egyúttal azzal vádolta az Európai Uniót, hogy nem tartja be a márciusi menekültügyi megállapodás kulcsfontosságú pontjait. Példaként a vízumliberalizációt, az uniós csatlakozási tárgyalások felgyorsítását és a szíriai menekültek ellátásához ígért pénzügyi hozzájárulást hozta fel.

Az EU és Törökország márciusban abban állapodott meg, hogy mindkét fél felgyorsítja a vízumliberalizációhoz szükséges intézkedéseket, de Törökország elzárkózik az egyik feltétel, a terrorizmus elleni törvény módosításától. A pénzzel kapcsolatban az Európai Bizottság azt mondja, hogy az összeg jelentős részét már mozgósították, de soha nem volt szó arról, hogy azt a pénzt közvetlenül a török kormány kapja. A márciusi nyilatkozat értelmében az EU 3 milliárd euróval segíti a menekültek törökországi ellátását.

"A tárgyalások felgyorsítása helyett az Európai Parlament a felfüggesztést javasolja" - kifogásolta a török tárcavezető. Celik szerint ha az EU továbbra is semmibe veszi az ígéreteit, akkor Törökország számára értelmetlenné válik saját vállalásainak betartása. A márciusi megállapodás értelmében Törökország minden Görögországba illegálisan érkező vagy menekültstátusra nem jogosult embert visszafogad, és a Görögországból Törökországba visszavitt minden szíriai helyett az EU átvesz egy szíriai menekültet Törökországból.

"Az Európai Unió tagállamává akarunk válni, és úgy véljük, hogy ez Törökországnak és az EU-nak is csak a javát szolgálná" - hangsúlyozta Celik.

Az EP nem kötelező határozata a júliusi puccskísérletet követő megtorlások, a sajtószabadság, a parlamenti ellenzék és a demokratikus jogrend elleni törökországi intézkedésekre hivatkozva javasolja a csatlakozási tárgyalások felfüggesztését Törökországgal.