Külföld

Török válaszcsapás Szíriában

A dzsihadistákra nem vonatkozik a fegyvernyugvás

A török hadsereg az Iszlám Állam dzsihadista szervezet észak-szíriai hadállásai ellen intézett légicsapást csütörtökön, válaszul a szélsőségesek rakétatámadásaira.

A Dogan török hírügynökség szerint az iszlamisták által uralt szíriai területekről helyi idő szerint reggel 9 körül legalább két rakétát lőttek ki a török-szíriai határon fekvő törökországi Kilisre, a támadásban hárman megsebesültek. Az egyik lövedék egy közút mellett csapódott be, a másik a városközpont egyik házát találta el. Egyes források szerint ebben két szíriai menekült élt.

A hatóságok elrendelték az érintett területek lezárását, és bezáratták a helyi oktatási intézményeket is.

Kilis hetek óta a szélsőségesek támadásainak célpontja: a január 18-ai és a március 8-ai csapások négy emberrel végeztek. A török kormány rendszeresen megtorolja az Iszlám Állam hasonló akcióit, mivel a dzsihadistákra nem vonatkozik a február 27-én életbe lépett szíriai fegyvernyugvási egyezmény.

Ahmet Davutoglu török kormányfő keddi közlése szerint Angela Merkel német kancellár a jövő szombaton ellátogat Kilisbe, ahol egy hatalmas menekülttábor üzemel.

Eközben a török légierő vadászrepülői bombázták a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) észak-iraki búvóhelyeit - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség csütörtökön.

HRW: az iraki hadsereg engedje be Fallúdzsába a segélyszállítmányokat
Felszólította a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi emberi jogi szervezet az iraki hadsereget csütörtökön arra, hogy engedje be a segélyszállítmányokat az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet kezén lévő Fallúdzsába, ahol több tízezer embert fenyeget éhezés és sújt gyógyszerhiány. "Fallúdzsa lakóit a kormány erői ostromolják, csapdába ejtette őket az Iszlám Állam és éheznek" - mondta Joe Stork, a HRW közel-keleti térségért felelős igazgató-helyettese. "A harcoló feleknek biztosítaniuk kellene, hogy a segélyek eljussanak a polgári lakosokhoz" - tette hozzá Stork. A jogvédők szerint amennyiben élelmiszer még elérhető a városban, az a normális árának ötvenszeresébe kerül. A New York-i székhelyű emberi jogi szervezet felszólította a szélsőségeseket is, hogy engedjék be a városba az élelmiszert és gyógyszereket, és engedjék meg a lakosságnak, hogy elmehessen. Iraki és amerikai tisztségviselők viszont attól tartanak, hogy a segélyeket a dzsihadisták foglalnák le.  Nászir Núri, a bagdadi védelmi minisztérium szóvivője elmondta, hogy az iraki erők három folyosót is nyitottak a menekülni vágyó civileknek, de az iszlamisták vélhetőleg nem engedik őket.