Külföld

Tokió és Szöul megegyezett a hírszerzési adatok megosztásáról

A paktumot sokan vitatják

Japán és Dél-Korea aláírta szerdán azt a vitatott katonai megállapodást, amelynek értelmében a két ország a jövőben közvetlenül megosztja egymással hírszerzési adatait az észak-koreai atom- és rakétaprogramról - közölte a dél-koreai védelmi minisztérium.

Az egyezményt Han Min Ku dél-koreai nemzetvédelmi miniszter és Nagamine Jaszumasza szöuli japán nagykövet látta el kézjegyével a dél-koreai fővárosban.

Dél-Koreában a fő ellenzéki pártok elutasítják a hírszerzési információk megosztását, és azzal fenyegetőztek, hogy lemondatják a védelmi minisztert, ha tényleg aláírja a szerződést. Az ellenzék szerint Pak Gun Hje kormánya a pártokkal való egyeztetés nélkül bólintott rá a megállapodásra. A kormány azzal érvel, hogy az észak-koreai fenyegetéssel szembeni hatékonyabb védelem érdekében szükség van a japán műholdakról és más megfigyelő rendszerekről származó adatokhoz való hozzáféréshez.

Négy évvel ezelőtt, 2012-ben egyszer már az aláírás küszöbén állt a szerződés, de az utolsó pillanatban megszakadt a jóváhagyás folyamata amiatt a belső ellenkezés miatt, amelyet Japánnak a második világháborúban és előtte, Korea megszállásakor (1910-1945) játszott szerepe vált ki mindmáig Dél-Koreában.

A Gallup Korea közvélemény-kutató cég pénteken közzétett felmérése szerint a dél-koreai lakosság 59 százaléka elutasítja a megállapodást.