Külföld

Több tucatnyi halottja van az Idlíb környéki összecsapásoknak

A tartományban a hét eleje dúlnak a harcok

Legalább hatvanhatan haltak meg egy nap alatt a szíriai kormányerők, illetve a dzsihadisták és lázadók közötti harcokban Idlíb tartomány határán - közölte egy civil szervezet.

A halottak között legalább 19 civil, közöttük hét gyermek van, akik a szíriai kormányerők és szövetségesük, az orosz haderő légitámadásaiban vesztették életüket.
A tartomány határán a hét eleje óta dúlnak a harcok. A 2015 eleje óta a kormányhoz hű erők által ostromlott Idlíb nagy része a Fatah es-Sám, korábbi nevén an-Nuszra Front, az al-Kaida terrorhálózat egykori szárnya kezén van - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns aktivista szervezet.
A hadsereg az elmúlt napokban előrenyomult a térségben, több települést és falut elfoglalt Idlíb tartomány délkeleti csücskében, ami egy nagyszabású jövőbeli offenzíva jele lehet.
Rámi Abder-Rahmán, az OSDH vezetője szerint legalább 27 katona és a kormányt támogató erők tagja, valamint 20 dzsihadista halt meg az elmúlt nap során a harcokban.
Az AFP francia hírügynökség helyszíni tudósítója szerint intenzív légitámadások voltak a térségben. Több száz civil menekült el a térségből kisteherautókon csomagokkal és bútorokkal, a tartomány székhelye, Idlíb irányába.
Közben a Damaszkuszhoz közeli ostromlott Kelet-Gútából befejeződött a betegek kimenekítése - közölte pénteken egy helyi vezető. Keddtől csütörtök estig 29 beteget szállítottak el Kelet-Gútából, cserébe a lázadók által fogva tartott 29 ember elengedéséért - közölte az OSHD. Az ENSZ szerint további 500 embert kellene kimenekíteni a térségből. November óta 16 beteg halt meg. 
Gútát 2013 óta ostromolják a kormányerők. Mintegy 400 ezer lakos rekedt az ostromgyűrűben, súlyos az élelmiszer- és a gyógyszerhiány.