Külföld

Több mint ezer bevándorlót költöztettek ki egy illegális sátortáborból Párizs mellett

Porte de la Chapelle-nél mintegy ezer migránst költöztettek ki a táborból

Több mint ezer bevándorlót és menekültet költöztettek ki péntek reggel a párizsi körgyűrű északi részén fekvő Porte de la Chapelle-nél az elmúlt hetekben illegálisan kialakított sátortáborokból. A francia fővárosban ez volt a 35. hasonló eljárás.

A zuhogó esőben a hajnali óráktól kezdve 350 rendőr gyűjtötte össze az ott tartózkodó - többségükben Afganisztánból, de Szudánból, Szomáliából és Eritreából is érkezett - migránsokat, akiket buszokkal elszállítottak - jelentette az AFP francia hírügynökség tudósítója a helyszínről.
A pénteki evakuálás előtti napon "több mint ezren" tartózkodtak a táborban - mondta el Pierre Henry, a France Terre d'Asile (Franciaország, a menedék földje) nevű civil szervezet főigazgatója.
Ezek a jogellenesen felállított táborok "nagy veszélyt jelentenek mind a lakóik, mind a helyi lakosok biztonságára és egészségére" - indokolta a döntést közleményében a párizsi régió rendőrkapitánysága.
A táborból kiköltöztetett embereket a párizsi régió tornatermeiben szállásolják el, és "közigazgatási jogállásukat teljes és alapos vizsgálatnak vetik alá, és a helyzetüktől függően irányítják tovább őket" - áll a hatóságok közleményében.
A kormány július közepén ismertette a migránsokra vonatkozó tervét, amely szerint több mint 12 ezer férőhelyet hoznak létre a menedékkérők részére. Civil szervezetek bírálták a tervet, mondván, hogy "ez csak egy sokadik módosítás a sehová sem vezető politikán".
Július végén Emmanuel Macron köztársasági elnök kijelentette, hogy az év végéig senkit sem akar az utcán vagy az erdőben látni, és szükséglakások biztosítását követelte, hogy mindenkit "méltó módon" el tudjanak helyezni.
A tavaly novemberben Párizs északi részében megnyitott, 400 ágyas befogadóközpont, amelyben azóta 12 ezer embert helyeztek el, az illegális táborok létrehozását volt hivatott megakadályozni, de egyetlen ilyen franciaországi létesítményként aligha képes a jelenlegi ütemben fogadni az új érkezőket.
Anne Hidalgo párizsi főpolgármester júniusban megkongatta a vészharangot, hogy "várhatóan több ezer migráns alszik majd a főváros utcáin, ha nem létesítenek további befogadóhelyeket, és azt is kérte, hogy Franciaország-szerte hozzanak létre ilyen újabb létesítményeket.