Külföld

Több mint 150 migránst mentett ki a líbiai parti őrség

A hatóságok közleménye szerint a bevándorlók mindannyian fekete-afrikai országok állampolgárai

 Százötvenhat migránst, köztük 24 nőt és 10 gyereket mentett ki egy gumicsónakról a líbiai parti őrség a líbiai Homsz északnyugati város partjaitól mintegy 47 tengeri mérföldre (87 kilométerre) - közölte csütörtökön az észak-afrikai arab ország haditengerészete.

A közlemény szerint a kimenekített migránsok fekete-afrikai országok állampolgárai. A migránsokat a mentési művelet után orvosi ellátásban részesítették a tripoli haditengeri támaszponton, majd az illegális bevándorlás elleni hatóságok homszi központjába szállították őket - mondta Ajjúb Kászim, a líbiai haditengerészet szóvivője.

Líbia az Afrikából Európába igyekvő bevándorlók első számú tranzitországává vált az utóbbi években. Az Európai Unió 2017-ben megállapodást kötött a líbiai hatóságokkal, aminek következtében jelentősen csökkent azoknak a száma, akik a Földközi-tengeren keresztül sikerrel elérik Olaszország partjait.

Az észak-afrikai arab ország Moammer Kadhafi diktátor rendszerének 2011-es bukása után mély káoszba zuhant, ami miatt az oda érkező migránsokat a szokásosnál is jobban fenyegetik az emberkereskedelem és -csempészet veszedelmei.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom