Külföld

Több halálos áldozatot követelt maoista szélsőségesek újabb merénylete Indiában

Az áldozatokkal egy út mellé elhelyezett pokolgép végzett

Maoista gerillák felrobbantottak egy buszt az India középső részén fekvő Csattíszgarh államban csütörtökön, a merényletben három civil és egy katona életét vesztette - közölték rendőrségi források.

Az áldozatokkal egy út mellé elhelyezett pokolgép végzett, amelyet akkor hoztak működésbe, amikor az őket szállító busszal elhaladtak mellette.

A merényletben további két katona megsebesült, őket kórházba szállították - tudatták a sajtóval rendőrségi források.

A minibuszban négy másik civil is utazott.

Csattíszgarhban november 12-én választásokat tartanak, amelynek a bojkottjára a parlamenti demokráciát elutasító maoista gerillák többször felszólították a lakosságot. Ezzel egy időben fokozták támadásaikat rendőrségi és kormányépületek ellen is. Az elmúlt két hétben három merényletet is végrehajtottak, illetve falragaszokon és plakátokon szólítják fel az embereket a választásoktól való távolmaradásra. 

A naxalitáknak is nevezett lázadók az úgynevezett "vörös övezet" - Bihár, Cshattíszgarh, Dzsarkhand, Orisza és Mahárástra keleti vidékei - dzsungeljeiben rejtőzködnek. A felkelők Naxalbari faluról kapták a nevüket, az 1960-as évektől folytatnak partizánháborút a kormány ellen. Harcukat azzal indokolják, hogy a szegények és az elesettek jogaiért vívják. 

A maoista lázadókat tartják Indiában a legnagyobb biztonsági kockázatnak, a nyolcvanas évek óta több mint 15 ezer ember halt meg az ügyükért indított támadásokban és harcokban.

(Képünk illusztráció)

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom