Külföld

Több ezer amerikai katonát vontak ki Irakból tavaly

A 2003-as amerikai inváziót követő iraki belharcok csúcspontján az Egyesült Államok mintegy 170 ezer katonát állomásoztatott Irak területén

Az Irakban állomásozó katonák több mint negyede, többségében amerikaiak vonultak ki az országból 2018-ban - jelentette ki Ádil Abdel Mahdi iraki kormányfő bagdadi sajtótájékoztatóján.

A miniszterelnök szerint tavaly januárban körülbelül 11 ezer külföldi katona állomásozott Irak területén, és 70 százalékuk amerikai volt. Decemberben ez a szám 8000-re esett vissza, köztük 6000 amerikaival.

Abdel Mahdi az iraki biztonsági források által gyűjtött adatokat egy hónappal azután hozta nyilvánosságra, hogy Washington bejelentette: kivonja csapatait a szomszédos Szíriából. A hivatalos közlemény után nem sokkal Donald Trump amerikai elnök előre be nem jelentett látogatást tett az Irakban állomásozó amerikai katonáinál. A Bagdad melletti el-Aszad légi támaszponton az elnök cáfolt egy esetleges iraki csapatkivonást, ugyanakkor hozzáfűzte, hogy az Egyesült Államok hídfőállásként használhatja Irakot, ha "valamit tenni szeretne Szíriában".

Tavalyelőtt decemberben Haider al-Abádi akkori iraki miniszterelnök bejelentette, hogy az ország egész területét felszabadították az Iszlám Állam nevű terrorszervezet uralma alól. A dzsihadisták ellen három évig tartó harcban az iraki kormányerőket az Egyesült Államok csapatai is segítették, akik a terroristák ellen Szíriában harcoló milíciáknak is támogatást nyújtottak.

A jelenlegi amerikai kontingens az Iszlám Állam ellen harcoló nemzetközi koalíció tagjaként tért vissza Irakba, miután 2011-ben Barack Obama kivonta csapatait az arab országból.

A 2003-as amerikai inváziót követő iraki belharcok csúcspontján az Egyesült Államok mintegy 170 ezer katonát állomásoztatott Irak területén.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom