Külföld

Több embert letartóztattak Moszkvában terrorizmus gyanújával

Egy terrorszervezet tucatnyi tagját fogták el

Egy terrorszervezet 12 tagját vették őrizetbe Moszkvában - közölte szerdán az orosz főváros rendőrsége.Korábban legalább 25 ember előállításáról szóltak a hírek.

A hatóság az orosz médiában szerda reggel megjelent információkkal kapcsolatban adott hivatalos tájékoztatást. A híradások korábban arról szóltak, hogy legalább huszonöt embert vettek őrizetbe szélsőségesség és terrorizmus gyanújával Moszkvában és környékén.

A moszkvai rendőrség tájékoztatása szerint egy terrorszervezet 12 vezetőjét és aktív tagját vették őrizetbe a belügyminisztérium és a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) emberei. Az előzetes ismeretek szerint az érintettek olyan rendezvényeket szerveztek, amelyeken embereket agitáltak arra, hogy részt vegyenek az Oroszországban betiltott, meg nem nevezett szélsőséges szervezetek tevékenységében.
Az őrizetbe vetteknél házkutatást tartottak, és szélsőséges irodalmat és anyagokat foglaltak le.
Bűnvádi eljárás indult ellenük.

Putyin: Az FSZB tíz hónap alatt tíz terrortámadást hiúsított meg Oroszországban
Tíz hónap alatt tíz terrortámadást és több mint 30 terrorista vonatkozású bűncselekményt akadályozott meg idén az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán Moszkvában.

Putyin fegyveres testületek és az ügyészség új felső vezetőinek előléptetési szertartásán beszélt erről. Szavai szerint az FSZB "támadólag és határozottan" lépett fel, valamint "kitűnően teljesítette az év egyik legfontosabb feladatát", a szövetségi parlamenti választások biztonságát szavatolva. 
Az FSZB szerdán, más fegyveres testületekkel együtt, Moszkvában és az orosz főváros környékén részt vett egy iszlamista  terrorszervezet 12 tagjának őrizetbe vételében. A RIA Novosztyi hírügynökség értesülése szerint a biztonsági szolgálat novemberben Moszkvában és Szentpéterváron végrehajtandó terrorakciókat akadályozott meg és több tucatnyi, a közép-ázsiai országokból érkezett személyt fogott el. A hírügynökség informátora szerint a terroristáktól, akik forgalmas helyeken végrehajtandó, látványos merényletekre készültek, négy saját készítésű, repesszel megtöltött pokolgépet, lőfegyvereket és kommunikációs eszközöket foglaltak le.
A Rosszijszkaja Gazeta című napilap titkosszolgálati forrásokból úgy értesült, hogy a terrorcselekményeket "párizsi mintára" tervezték meg, vagyis több bomba egyidejű felrobbantása után a merénylők tüzet nyitottak volna a tömegre. 
Putyin elnök egyébként, az orosz biztonsági tanács szerdai ülésén kijelentette, hogy Oroszországnak preventív módon kell reagálnia a gazdasága biztonságát érő fenyegetésekre és növelnie kell potenciálját. Mindezt úgy kell megtennie, hogy nem zárkózik el a világgazdaságtól és javítja saját versenyképességét.
"A világgazdasági növekedés új központjai jönnek létre és minden évben éleződik a technológia- és tőkepiacért vívott konkurenciaharc. A korlátozásokat, a nyomásgyakorlást, a szankciókat mind gyakrabban alkalmazzák politikai célokra, vagy politikai célok látszata alatt konkurenciaharcra" - mondta.
Hangsúlyozta, hogy Oroszországban folytatni kell a kedvező befektetői és vállalkozói légkör kialakítására irányuló erőfeszítéseket, és olyan körülményeket kell teremteni, hogy a legnagyobb orosz vállalatok ne távozzanak idegen joghatóság alá. Fontosnak nevezte, hogy a kedvező feltételeket teremtsenek a nem nyersanyag-alapú kivitel felfuttatásához, csökkentsék az orosz exportőrök termelési költségeit és hogy optimalizálják az adó- és vámügyi ellenőrzést, egyebek között informatikai technológiák alkalmazása révén.

Putyin szerint a gazdaság polgári ágazatai versenyképességének növeléséhez fel kell használni egyebek között a hadiipar tudományos és műszaki potenciálját.     
Az elnök felszólította a kormányt és a jegybankot, hogy csökkentsék az orosz pénzügyi és hitelrendszer függőségét "a világpiaci ingadozásoktól", akadályozzák meg a törvénytelen tőkekivitelt és tökéletesítsék a pénzügyi infrastruktúra elleni kibertámadások elleni védelmet. Reményét fejezte ki, hogy a Bank Rossziji továbbra is nagy figyelmet fordít a bankrendszer szilárdságának megőrzésére és arra, hogy a gazdaság reálszektora hitelhez juthasson.