Külföld

Theresa May: Az új bevándorlási rendszer a szakképzett munkaerőnek kedvez

A brit miniszterelnök megerősítette azonban azokat a bevándorlási irányelveket, amelyeket kabinetje a múlt héten hagyott jóvá

A magas szakképesítésű külföldi munkaerő nagy-britanniai alkalmazását részesíti előnyben a brit kormány készülő új bevándorlási szabályozása, területi különbségtétel nélkül - mondta kedden a brit miniszterelnök.

Theresa May a BBC közszolgálati rádiónak részletek nélkül kijelentette ugyanakkor azt is, hogy a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) utáni időszakra vonatkozó kereskedelmi megállapodás, amelyet London az Európai Unióval szeretne megkötni, tartalmazhat majd külön "kölcsönös mobilitási" záradékot a brit, illetve az uniós munkavállalók számára.

May, aki a kormányzó Konzervatív Párt Birminghamben zajló éves kongresszusán nyilatkozott, gyakorlatilag megerősítette azonban azokat a bevándorlási irányelveket, amelyeket kabinetje a múlt héten hagyott jóvá. Ezek lényege az, hogy London  egységesítené az Európai Unióból és az EU-n kívüli országokból érkezők bevándorlási szabályozását, így a munkavállalási szándékkal érkező külföldiek nemzetisége helyett szakképzettségük lenne az elbírálás alapelve.

Hunt: az EU nem olyan, mint a Szovjetunió

Az Európai Unió nem olyan, mint az egykori Szovjetunió - szögezte le egy keddi tv-interjúban Jeremy Hunt brit külügyminiszter.

Hunt vasárnap uniós berkekben nagy felháborodást keltett, amikor a Konzervatív Párt kongresszusán elmondott beszédében úgy fogalmazott, hogy a Szovjetunió volt az egykor, amely nem engedte, hogy bárki távozzon, az Európai Uniót viszont a szabadság megvédésére hozták létre. Ha az EU-t börtönné alakítják, a távozás vágya nem csökkenni, hanem erősödni fog, és nem mi leszünk az egyetlen rabok, akik menekülni szeretnének - tette hozzá Hunt.

A CNBC kérdésére: valóban úgy találja -e, hogy az EU hasonlít a Szovjetunióra, a brit külügyminiszter nemmel felelt. Hozzátette azt is: (az uniónak) nagyon kell ügyelnie arra, hogy az európai eszmékhez hű módon járjon el a (brit kilépésről folytatott) tárgyalásokon. A brit külügyminiszter megjegyezte, nem hiszi, hogy eddig ez így történt volna.

A BBC televízió kérdésére reagálva Theresa May brit miniszterelnök kedden elhatárolódott a külügyminiszter Szovjetunióval kapcsolatos hasonlatától. Nem lehet a két szervezetet összehasonlítani - mondta May.

Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakciójának vezetője azt követelte, hogy Jeremy Hunt kérjen bocsánatot a vasárnapi beszédében használt hasonlat miatt. Guy Verhofstadt, a liberálisok vezetője pedig úgy vélte: a brit külügyminiszter megjegyzésével nem az Európai Uniót sértette meg, hanem azt a több millió hétköznapi embert, aki hosszú ideig szovjet uralom alatt élt.

Iohannis: Románia szoros együttműködésre törekszik Nagy-Britanniával a Brexit után is

Románia szoros együttműködésre törekszik Nagy-Britanniával ez utóbbinak az Európai Unióból való kiválása után is azokon a területeken, amelyeken a két országot közös érdekek fűzik össze - jelentette ki kedden Klaus Iohannis román elnök.

Iohannis hivatalában fogadta Michel Barnier-t, az Európai Unió Nagy-Britannia uniós kiválása (Brexit) ügyében eljáró főtárgyalóját, aki - a jövő év első felében az EU soros elnökségét betöltő - Románia vezetőivel találkozott, közöttük Viorica Dancila miniszterelnökkel és Calin Popescu Tariceanu szenátusi házelnökkel.

A román elnöki hivatal által kiadott közlemény szerint Iohannis nyomatékosította annak fontosságát, hogy az EU 27 tagállama egységes álláspontot képviseljen Nagy-Britanniának az unióból való kiválásáról folytatott egyeztetések során, ez ugyanis alapvető feltétele a Brexit-folyamat hatékony kezelésének. Románia "kiszámítható és rendezett" Brexitben érdekelt, hogy az EU és Nagy-Britannia továbbra is szorosan együttműködhessen egymással.

Iohannis hangsúlyozta: Románia az állampolgárokat helyezi a Nagy-Britanniával való viszonya középpontjába, és abban érdekelt, hogy az állampolgárok mobilitása szempontjából olyan ambiciózus keretszabályozás szülessen, amely tiszteletben tartja a kölcsönösség elvét, és kizárja a hátrányos megkülönböztetést.

Az EU főtárgyalója hangsúlyozta, hogy Romániának az EU soros elnökeként fontos szerepe lesz a jövő év első felében abban, hogy olyan intézményes keretet biztosítson, amely lehetővé teszi Nagy-Britannia rendezett kivonulását az unióból.

A kormány közleménye szerint Viorica Dancila miniszterelnök elmondta: Bukarest továbbra is abban érdekelt, hogy az Egyesült Királyságban élő román állampolgárok a Brexit után is ugyanolyan körülmények között élhessenek, dolgozhassanak, vagy tanuljanak tovább, mint most.