Külföld

Terrorfenyegetettségtől tart Peking a G20-as csúcs előtt

Kína nemzetközi védelmi segítségre számít

Terrorfenyegetéstől tart Peking a szeptemberi G20-as csúcstalálkozó előtt. A kínai főváros nemzetközi segítségre számít annak érdekében, hogy a világ legfejlettebb országainak csúcstalálkozóját a lehető legnagyobb biztonságban tarthassák meg ősszel. 

Kemény feladatnak” nevezte a terrorizmussal kapcsolatos megelőzést, Hou Lo, a terrorelhárítási hivatal vezető munkatársa a G20-tagországok rendőrségi kapcsolattartóinak egyeztető megbeszélésén. Hou egyúttal a világ tizenkilenc legnagyobb gazdaságát, illetve az Európai Uniót tömörítő G20 tagországainak, és egyéb nemzetközi szervezeteknek a támogatását és segítségét kérte.

A G20 a világ tizenkilenc legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő szervezet. A húsz ország gazdasága felöleli a világ bruttó nemzeti össztermékének kilencven és a világkereskedelem nyolcvan százalékát (ez tartalmazza az EU belső-kereskedelemét is). Szintén ezekben az országokban él a világ lakosságának kétharmada.

A rendezvény előkészítésének részleteiről folytatott biztonsági tárgyalásokon a kínai illetékesek elkértek egy listát, amelyen a G20 vezetői, küldöttei, potenciális veszélyt jelentő szervezetek illetve magánszemélyek neve szerepel. Kína fokozná a hírszerzési információcserét is a nemzetközi közösséggel.

Habár a dél-kelet ázsiai ország az elmúlt évben fejlődést ért el a terrorizmus elleni fellépésben, területén továbbra is valós terrorveszély áll fenn – fejtette ki a China Daily című, angol nyelvű napilapnak Hou Lo.

A lap minisztériumi forrásokra utalva azt írta: az ENSZ által 2002 óta terrorszervezetként nyilvántartott Kelet-Turkesztáni Iszlám Mozgalom (ETIM) tagjainak százai kaptak kiképzést Szíriában és Afganisztánban. A minisztérium attól tart, hogy az északnyugat-kínai ujgur közösségből toborzottak között lehetnek olyanok, akik azért akarnak visszatérni, hogy támadásokat hajtsanak végre.

Kínában a fenyegetés másik forrásának az Iszlám Államot tartják, amely egész Délkelet-Ázsiában rendkívül aktív. Hírszerzői források ezzel együtt arra is felhívták a figyelmet, hogy lopott szíriai és iraki útlevelek kerültek forgalomba, amelyek segítségével a bűnözők könnyebben léphetik át a kínai határt.