Külföld

Terrorakciókra készül Európában az Iszlám Állam + VIDEÓ

Háromezer európai harcol az iszlám miliciákban

Az iraki miniszterelnök bejelentette, hogy országának titkosszolgálata egy összeesküvés nyomára bukkant. Az Iszlám Állam külföldi harcosai a New York-i és a párizsi metró ellen terveznek támadásokat. Egy uniós terrorellenes szakértő szerint már több mint háromezer európai csatlakozott a Szíriában és Irakban harcoló szélsőséges iszlámista milíciákhoz.  

Kerchove kicsi
Gilles de Kerchove szerint  folyamatosan csatlakoznak európaiak a szíriai és iraki dzsihádistákhoz

Már több mint háromezer európai csatlakozott a Szíriában és Irakban harcoló szélsőséges iszlámista milíciákhoz - mondta pénteken BBC-nek az Európai Unió terrorellenes koordinátora.

Gilles de Kerchove kijelentette azt is, hogy az Iszlám Állam nevű, Szíriában és Irakban előretörő szélsőséges csoportra mért légicsapások növelhetik a megtorló terrortámadások kockázatát Európában.  Kerchove közölte: az általa említett, háromezret meghaladó szám vonatkozik azokra az európaiakra is, akik valamikor megfordultak a térségben, de már hazatértek, vagy a szíriai és iraki harcokban meghaltak.

Hozzátette: nem biztos, hogy az adat teljesen pontos, de nagy valószínűséggel "már háromezer felett járunk". "Ez figyelemre méltó, hatalmas és példátlan szám, korábban ennek a közelében sem jártunk" - fogalmazott. 
Kerchove szerint "nem robbanásszerű, de folyamatos" a szíriai és iraki dzsihádistákhoz csatlakozó európaiak számának növekedése. Az EU-szakértő szerint ebben szerepe lehetett annak, hogy az Iszlám Állam az általa ellenőrzött területeket külön "kalifátusnak" deklarálta, mivel "akik ebben hisznek, azok valószínűleg minél hamarabb csatlakozni akartak".

Objektum doboz

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom