Tartálykocsival robbantotta fel magát egy öngyilkos merénylő Hillában

Legalább hatvanan meghaltak a tartomány „legvéresebb merényletében”

Levegőbe röpítette magát és robbanóanyaggal megpakolt tartálykocsiját egy merénylő egy iraki rendőrségi ellenőrző pontnál vasárnap.

A Bagdadtól 95 kilométerre délre található Hillában elkövetett támadásban legalább 47-en meghaltak, köztük 39 civil. A sebesültek száma minimum 65-re tehető - mondta el egy rendőrségi tisztségviselő. A támadás időpontjában több tucat autó várt sorára az ellenőrző pontnál, közülük mintegy 20 jelentősen megrongálódott. Emellett egy közeli rendőrőrs és néhány ház is megsemmisült.

"Ez volt a legvéresebb merénylet, amelyet valaha elkövettek a tartományban" - közölte Falah ar-Radi, Babilon tartomány biztonsági tanácsának vezetője. Hilla a főként síiták lakta Babilon tartomány székhelye. A támadást az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet vállalta magára a szélsőségeseket támogató Amaq hírügynökségen keresztül.

Az utóbbi hónapokban fokozódtak az iszlamisták támadásai Irakban, és csak az elmúlt néhány napban több mint százan vesztették életüket különféle merényletekben. Az IÁ és más szélsőséges szunnita csoportok pokolgépes vagy öngyilkos merénylők által elkövetett támadásaik során rendszeresen vesznek célba kormányépületeket vagy nagy tömegeket vonzó nyilvános helyeket.