Külföld

Tajani: A migráció a legégetőbb kérdés az EU számára

Sebastian Kurz újfent az Európai Unió külső határainak védelmét és a helybeni segítségnyújtást hangsúlyozta

A migrációt nevezte a legégetőbb kérdésnek az Európai Unió számára Antonio Tajani kedden Bécsben. Az Európai Parlament (EP) elnöke az osztrák kancellárral tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, a bevándorlás ügyében nem kevesebbről van szó, mint Európa jövőjéről. 

Az olasz politikus szorgalmazta, hogy a július 1-jén kezdődő osztrák európai uniós elnökség egyik súlypontja Afrika legyen. 

Amennyiben az EU tartósan rendezni akarja a migráció problémáját, erőfeszítéseket kell tennie Afrikában. "Sok munka vár még ránk" ott - fogalmazott, példaként említve a stabilitás mihamarabbi helyreállítását Líbiában és az embercsempész bűnszövetkezetek felszámolását Nigerben.

Hozzátette továbbá, hogy együtt kell küzdeni Afrikában az éghajlat-változás, a terrorizmus és az éhínség ellen. Ehhez szükség lesz forrásokra az európai költségvetésből - mutatott rá az Európai Parlament elnöke. 

Az olasz politikus álláspontja a büdzsé kérdésében azonban távol áll Sebastian Kurz osztrák kancellárétól - emlékeztetett az APA osztrák hírügynökség: az EP azt szorgalmazza, hogy a tagországok befizetései a hazai össztermék (GDP) 1,3 százalékára emelkedjenek, míg Ausztria nettó befizetőként nem akar 1 százaléknál többet folyósítani.

A sajtótájékoztatón Sebastian Kurz újfent az Európai Unió külső határainak védelmét és a helybeni segítségnyújtást hangsúlyozta, "jóllehet ezzel nem oldódik meg a migráció" - ismerte el. Az osztrák kancellár reményét fejezte ki, hogy a június végi európai uniós csúcson sikerül haladást elérni a menekültpolitikában, hogy aztán a szeptemberi salzburgi informális csúcstalálkozón még nagyobb előrelépés történjen a külső határok védelmének "működőképessé" tételében.

"Az Európai Unió sok időt elvesztegetett a migráció ügyében, mert más témák foglalták le. Be kell hozni ezt a lemaradást" - vélekedett Antonio Tajani. Az EP elnöke fogadkozott, hogy a polgárok "hamarosan konkrét válaszokat" kapnak, mert e nélkül csak súlyosbodni fog a "társadalmi válság" az Európai Unióban.